David Cameron i ODS se shodli na potřebě ekonomické reformy Evropy

Praha – Předseda britských konzervativců zavítal do Prahy v rámci sobotního kongresu ODS. Kromě tradiční podpory občanských demokratů poukázal i na společný postup ODS a konzervativců vůči bruselským byrokratům. Spolu s Mirkem Topolánkem založil Hnutí pro evropskou reformu, které ale zatím mnoho příznivců mimo stranu nemá. Po několika hodinách strávených v Praze se Cameron vrátil zpět do Británie.

„V roce 1937 se můj blízký příbuzný, Alfred Cooper, stal členem vládního kabinetu. O rok později podepsal britský premiér, Neville Chamberlain, Mnichovskou dohodu. Můj příbuzný se s tím nesmířil. Druhý den na protest z vlády rezignoval. Zastal se vaší země a já jsem na něj hrdý,“ prohlásil David Cameron ve svém projevu na kongresu ODS. S Českou republikou ho tak prý pojí pokrevní pouto. Od premiéra Topolánka navíc jako dar dostal kopie dopisů, které si Cooper vyměnil s prezidentem Edvardem Benešem. „Určitě si je doma vystavím na důstojné místo,“ řekl.

ODS má podle britského předsedy s konzervativci hodně společného. Sdílí stejný názor na budoucnost Evropy, věří v její otevřenost a pružnost. Obě strany chtějí, aby se ekonomicky reformovala a měla ekonomiku otevřeného obchodu. Nechtějí Evropu, kde Brusel odebírá národním státům stále více moci. „My i ODS věříme v tržní ekonomiku, v atlantické spojenectví. Jsme strany, které chtějí dát lidem větší kontroly nad jejich životy,“ uvedl Cameron v rozhovoru s Terezou Engelovou.

Rozdělení na pravici a levici už není tak velké jako dřív. „Před dvaceti lety chtěla naše levice znárodňovat veškerý průmysl, vystoupit z NATO, mít osmdesátiprocentní daně. Levice už není tak bláznivá jako dřív, určitě se posunula více ke středu. Středopravicové strany ale dávají více moci a kontroly lidem. Starají se, aby mohli utrácet své peníze tak, jak chtějí. Levice stále věří ve velkou vládu, v mocný stát,“ myslí si Cameron.

Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 se Cameron chystá vystoupit z nejsilnější parlamentní frakce Evropská lidová strana – Evropští demokraté. Chce založit frakci novou, ale řada členů jeho vlastní strany s tím nesouhlasí a popisuje to jako „bití hlavou do zdi“, které oslabí pozici Velké Británie v Evropě. Spolu s Mirkem Topolánkem založil Hnutí pro evropskou reformu, které zatím nezískalo velkou podporu ani mezi ostatními pravicovými stranami. „Pro naše účely by bylo lepší mít vlastní parlamentní frakci, která pak může hlasovat společně a spolupracovat s Evropskou lidovou stranou,“ domnívá se Cameron.

K Evropské unii má Cameron vyhraněný postoj. Musí podle něj přestat dělat tolik věcí najednou. Příliš zasahuje do každého z aspektů našich životů. Měla by méně regulovat, více deregulovat a národním státům povolit uzdu. „Řada regulací není pro společný trh skutečně potřeba. Je to jen přemíra byrokracie,“ poznamenal Cameron.

V otázce referenda k evropské dohodě zastávají konzervativci oproti ODS opačný postoj. Referendum o evropské ústavě slíbili už před posledními volbami. „Evropská dohoda se velice podobá evropské ústavě, a proto si myslíme, že by o ní měli rozhodovat lidé. Vadí mi tvrzení, že občané nejsou dost chytří na to, aby měli názor. To je dost arogantní přístup. Myslím, že referendum přichází v úvahu, když se jedná o změnách ve způsobu vládnutí,“ řekl Cameron. Rozhodnutí o referendu k české protiraketové obraně je dle Camerona na české vládě.