Policie chce v letošním roce lépe ukáznit řidiče

Ostrava - I přestože zákony, podle kterých se v Česku trestají řidiči, patří v Evropské unii k těm tvrdším, většina lidí by uvítala ještě mnohem přísnější tresty a kontroly na silnicích. Vyplývá to z průzkumu agentury GFK. Tvrdší a důslednější postihy si přejí i policisté, kteří také chtějí v tomto roce zpřísnit a zefektivnit kontroly.

Až do konce minulého roku probíhala kontrola řidičů, kteří projížděli malými obcemi, v podstatě vždy stejně. Hlídky stály téměř vždy na konci a na začátku obce. Od roku 2008 by měly být policejní hlídky rozestavěny tam, kde se nejvíc bourá a v dlouhodobém hledisku tak přimět řidiče, aby si dávali větší pozor a více dodržovali pravidla silničního provozu.

V Moravskoslezském kraji letos nakoupí jedenáct nových ručních laserových radarů, které se v menších obcích už osvědčili. Například v Palkovicích na Frýdeckomístecku podobný typ radaru používají už druhým rokem. Jeden policista měří rychlost, druhý zastavuje auta. Starosta Palkovic František Hruška (ODS) doufá, že měření rychlosti postupem času přiměje řidiče k tomu, aby v jeho obci vždy projížděli pomalu: „Chceme, aby nejenom v Palkovicích, ale i v sousedních obcích probíhalo měření rychlosti, které by donutilo řidiče snížit rychlost, a tím by se zvýšila bezpečnost našich dětí.“

Dalším opatřením policie budou několikahodinové nárazové kontroly. Budou vždy v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Pravě v tu dobu jezdí po cestách mnoho opilců. Jenže policie stále bojuje s nedostatkem dopravních policistů. V Moravskoslezském kraji je jich o pět set méně, než by mělo být. To by se mohlo částěčně změnit. Z cizinecké a pohraniční policie po zavedení Schengenu přejde k dopravní policii v kraji přes sto padesát lidí, které bude třeba přeškolit. „Naši noví kolegové musí být řádně vyškoleni, a to v tomto případě trvá dvanáct měsíců,“ vysvětluje aktuální situaci Petr Lessy, náměstek ředitele policie Moravskoslezského kraje.

Z průzkumů vyplývá, že policie má při důslednějším kontrolování řidičů podporu občanů. Podle agentury GFK, která oslovila 3000 lidí, si 70 procent z nich přeje taky to, aby extrémně nebezpeční řidiči mohli přijít o řidičský průkaz na několik let.