Větší bezpečnost na silnicích zajistí více policistů a lepší prevence

Praha – V Senátu se dnes konala konference o bezpečnosti silničního provozu, součástí bylo i hodnocení novely zákona o provozu na pozemních komunikacích po 14 měsících jeho platnosti. Na konferenci vystoupil také ministr dopravy Aleš Řebíček a ministr vnitra Ivan Langer. Všichni účastníci se shodli, že snahy o větší bezpečnost by se měly opírat o čtyři pilíře: účinnou prevenci, novelu silničního zákona, zlepšení práce policie a zkvalitnění českých komunikací.

Zlepšení práce policie zahrnuje jednak lepší vybavení, ale také navýšení počtu policistů v novém roce asi o pět set, tedy na čtyři tisíce příslušníků. Dopravní policii nyní podle jejího ředitele Martina Červíčka chybí zhruba pět procent příslušníků a jejich vyšší počet pomůže zlepšit dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu.

Zlepšit se má podle Červíčka také vybavení dopravní policie. Policisté získají stovku ručních laserových radarů k měření rychlosti, do konce roku by také měli dostat 31 vozidel, které budou sloužit jako pojízdné kanceláře. K dispozici bude asi osm tisíc testerů pro odhalování řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem drog. Červíček chce také snížit administrativní náročnost práce, například při vyšetřování dopravních nehod.

Dopravní policisté chystají preventivní akce pro cílové skupiny, především pro mladé řidiče. Červíček uvedl, že 22 procent řidičů, kteří na silnicích zemřeli, nemělo řidičský průkaz déle než dva roky. Připomněl také, že od počátku roku zatím zemřelo na českých silnicích 1002 lidí, což je o 46 více než loni.

Dopravní policie podle jejího ředitele od začátku roku zjistila zhruba půl milionu dopravních přestupků, třetinu oznámila správním orgánům. Ne všechny z nich ale skončily uložením sankce, posteskl si Červíček s tím, že i to by se mělo změnit. Dopravní policisté odhalili od počátku roku na silnicích také čtyři tisíce trestných činů, například jízdu pod vlivem alkoholu nebo bez řidičského průkazu.