Úřad pro mezinárodně-právní ochranu dětí má novou šéfku

Praha - Úřad pro mezinárodně-právní ochranu dětí má novou ředitelku, kterou se stala pražská advokátka Lenka Pavlová. Ministerstvo práce a sociálních věcí hledalo vhodného člověka tři čtvrtě roku. Teď věří, že namísto strohého úřednického přístupu se instituce na každý dětský příběh podívá především z lidské stránky.

Sára Barao, Sofie a Lucas Krajníkovi a Adrian Santana jsou děti z případů tzv. mezinárodních únosů. Tvoří jen malou část agendy Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí, který v nich ale dosud nejvíc selhával. Nová ředitelka Lenka Pavlová, která je známá jako advokátka Natálie Barao v Česku, má všechno změnit. Úřadu by teď měla dát místo právnické hlavně lidskou tvář. „Jde o to, aby úřad rozhodoval v zájmu dítěte. Aby nebylo důležitější, kdo má v mezinárodním sporu o dítě lepšího advokáta, ale to, jaké je pro dítě neoptimálnější řešení,“ myslí si ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Předsedkyně Fondu ohrožených děti Marie Vodičková si od nové ředitelky slibuje hlavně to, že děti budou uchráněné traumat, kterých se díky úřadu a jeho praxi musely dožít.

Úřad zřejmě čeká i personální audit. Ministr Nečas už dříve řekl, že nový ředitel by měl doplnit sedm právníků navíc i o dětské psychology a odborníky na rodinné vztahy. Lenka Pavlová chce představit novou koncepci úřadu ve čtvrtek na tiskové konferenci. Zároveň s tím představí i panel odborníků, který poskytne úřadu oporu ve složitějších případech.

Najít nového ředitele úřadu nebylo jednoduché. Výběrové řízení vypsané loni na jaře zkrachovalo. Podle informací České televize i kvůli tomu, že se do něj přihlásila jediná kandidátka, a sice zástupkyně ředitele tohoto úřadu Markéta Nováková. Ministerstvo proto muselo vyhlásit druhé kolo.