Topolánek zruší daňové zvýhodnění stravenek, kritizuje přitom ČT

Praha - Premiér Mirek Topolánek spolu se svým stranickým kolegou Michalem Doktorem předloží ještě do konce ledna novelu, která ruší daňové zvýhodnění stravenek. Současně důrazně odmítl podezření, že zachování této výhody ve schválené reformě veřejných financí bylo výsledkem korupce. Kvůli reportáži České televize, podle níž do konečné podoby reformy veřejných financí mluvila soukromá firma Sodexho Pass, se obrátí se stížností na Radu ČT.

Na výzvu opoziční ČSSD, podle níž se má od „stravenkové aféry“ buď distancovat, nebo odstoupit, premiér nehodlá reagovat, uvedl to po dnešním jednání vlády. Kdyby předsedu sociálních demokratů Jiřího Paroubka a poslance této strany Davida Ratha nechránila imunita, byly by jejich výroky žalovatelné, soudí Topolánek.

Česká televize tento týden informovala, že firma Sodexho Pass, jež prodává zaměstnanecké stravenky, si ve smlouvě údajně objednala u zprostředkovatelské agentury no comment! zachování výhodné daňové výjimky právě pro stravenky. Stát na výjimce podle ČT tratí kolem dvou miliard korun. Reportáž upozornila i na údajné propojení případu s premiérovým přítelem a rádcem Markem Dalíkem a bývalými poslanci ČSSD Michalem Pohankou a Milošem Melčákem, kteří se přidali k vládní koalici.

ČSSD v úterý oznámila, že kvůli této kauze možná podá sama trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z korupce, zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu. Šéf nejsilnější opoziční strany nevyloučil ani to, že by mohlo sněmovnu opět čekat hlasování o nedůvěře Topolánkovu kabinetu.