Los Angeles hostí poslední autosalon letošního roku

Los Angeles - V americkém Los Angeles dnes začala tradiční Auto Show. Stejně jako ve Frankfurtu kladou vystavovatelé i zde velký důraz na ekologii. Nezapomněli ale představit ani sportovní auta. Jedním z lákadel akce je také Tatra 603/2 z roku 1972 upravená francouzskou společností Faurecia.

Za nejekologičtějšího výrobce výstavy odborníci považují automobilku Honda, která představila vodíkovou limuzínu. Zájemci ze Spojených států amerických si ji budou moci koupit již v létě příštího roku. Mluvčí společnosti Steve Ellis o projektu řekl: „Je to něco, o čemž lidé ještě před pěti lety tvrdili, že to není možné.“

O větší šetrnost k životnímu prostředí usilují také General Motors. Zájemci se mohou v Los Angeles seznámit s jejich hybridní verzí terénního Cadillacu. Stejně jako automobilka Porsche kombinuje GE vodíkový pohon s benzínovými motory. Naopak Mercedes se rozhodl pro pohon naftový. „Je to takové okénko do budoucnosti. Na trh s tím přijdeme za 2 až 3 roky,“ uvedl prototyp mluvčí americké divize Mercedes – Benz Rob Moran.

Vedle futuristických studií mohou návštěvníci autosalonu obdivovat kopřivnickou Tatru 603/2. Klasický vůz se rozhodla přepracovat francozská Faurecia Premium Attitude. Důvodem této volby je fakt, že silueta českého vozu vzdáleně připomíná BMW 5. Pod tradiční karoserií se skrývá mnoho prvků automobilů budoucnosti, pro jejichž výrobu společnost použila nejnovější materiály.

Studie, prototypy i auta, která budou v nejbližší době jezdit po silnicích celého světa, mohou zájemci v Los Angeles obdivovat až do 25. listopadu, kdy se brány autosalonu definitivně uzavřou.