Na dražbách v USA se prodá přes tisícovku výjimečných vozů

Los Angeles/Praha - Více než tisícovka výjimečných automobilů bude rozprodána v Arizoně na jihozápadě Spojených států při výročních dražbách síně Barrett-Jackson. Aukce jsou nejvýznamnější událostí tohoto druhu ve světě a měly by přilákat až čtvrt milionu zájemců.

Nejstarší automobil pochází z roku 1913, nejmladší sotva sjel z výrobního pásu, ale všechny jsou vzácnými kusy, pro které jsou sběratelé ochotni sáhnout hluboko do kapsy: loni tyto dražby vynesly 112 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč).

Mezi nejvýznamnější vozy 37. ročníku dražeb ve Scottsdale u Phoenixu patří i Ford Thunderbird se sklápěcí střechou z roku 1966, který si „zahrál“ ve filmu Thelma a Louisa, a obrněná prezidentská limuzína Cadillac z roku 1996.

Nejpoutavějšími kousky této události jsou však především silné americké vozy z 60. a 70. let. Jejich cena nedávno značně vzrostla, když na trh vstoupili kupci z generace zrozené v období babyboomu toužící opatřit si automobil, o němž v mládí snili.

„Z doby, kdy jsme byli mladí, pochází mnoho vozidel, a když si je kupujeme, vracíme se tak trochu do mladých let, znovu objevujeme tyto staré krásy,“ vysvětluje Leslie Kendall, konzervátor muzea automobilů Petersen v Los Angeles, který dražby pravidelně navštěvuje.

Aukční síň Barrett-Jackson ohlašuje pro letošek „nebývalý výběr silných automobilů“, k nimž patří i série vozů Ford Mustang upravovaných koncem šedesátých let slavným Carrolem Shelbym, jejichž cena neustále stoupá.

„Pokaždé, když je na tom ekonomika dobře, nabývá na hodnotě hmotný majetek. Automobily jsou zboží, na němž lze získat. Mnozí lidé je považují za dobrou investici, a to přispívá k nárůstu jejich ceny,“ konstatuje Kendall.

Mezi automobily, které patřily celebritám nebo které hrály ve filmech, nabídne Barrett-Jackson vůz značky Hummer z filmu Superpolicajti z Miami, motorku Harley-Davidson, která patřila Williamu Shatnerovi, kapitánu Kirkovi ze seriálu Star Trek, a Dodge Charger z roku 1969, který si zahrál v seriálu The Dukes of Hazzard.

Rocková hvězda Alice Cooper zase svěřil aukční síni svůj Mercedes 300 SL kupé z roku 1955, který sběratelé velmi vyhledávají pro jeho dvířka otevírající se jako motýlí křídla.

Na prodej bude také Ford Mustang z roku 2005 z majetku amerického herce Patricka Dempseyho, hvězdy seriálu Chirurgové.

Dražby, které bude po 39 hodin přenášet kabelová televize, také využili američtí výrobci automobilů, aby představili své nové silné stroje. Výtěžek z jejich prodeje připadne charitativním organizacím.

Firma Chrysler dá do prodeje první Dodge Challenger SRT8, Ford zcela nový Mustang Shelby GT500 KR (King of the road, král silnice) a General Motors zase Chevrolet Corvette ZR-1, model o 620 koních, který se má na trhu objevit v roce 2009.

Pro diváka stojí lístek 160 dolarů, jestliže si chce i něco koupit a vidět zakulisí, tak vyjde až na 1.500 dolarů, uvedl v Dobrém ránu Dušan Neumann, spolupracovník ČT.

Na americké aukce míří i hodně Čechů, aby vybrali veterána svých snů, řekl v ČT Zdeněk Vacek z časopisu AutoTip.

Byť na dražbu přicházejí zájemci odevšad, jde o typicky mužskou klientelu ve věku kolem padesátky a šedesátky, říká Kendall. „Jsou to velmi zámožní lidé, kteří se chtějí odměnit za úspěch v životě. Také rozhodně není špatné udělat si radost všem na očích,“ konstatuje.