Pracovní tým odložil rozhodnutí o Kaplického chobotnici

Praha - V Praze jednal tým o Národní knihovně. Snaží se ukončit vleklé spory kolem nové budovy knihovny, která podle původních návrhů měla stát na pražské Letné. Jednání trvalo zhruba hodinu a zúčastnil se ho pražský primátor Pavel Bém, architekt Jan Kaplický a ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Rozhodnutí však nepadlo.

Členové pracovního týmu dnes obdrželi výstupy expertních skupin právníků, památkářů a architektů, k závěru však zatím nedospěli, čekají totiž na novou vizualizaci knihovny od kanceláře Future Systems. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout na schůzce 27. února.

Jednání kolem Národní knihovny se vlečou již 9 měsíců. Architektonická soutěž skončila loni na konci dubna. Akademici včera poslali otevřený dopis Bémovi a předsedovi vlády Mirku Topolánkovi, v němž žádali, aby se jednání kolem knihovny vrátila na začátek. Místo nové stavby navrhli zrekonstruovat budovu Klementina. Ředitel Národní knihovny Ježek s tím však nesouhlasí. Tvrdí, že by to bylo nákladné a že budova Klementina je malá.

Pokud bude Kaplického návrh schválen, začne se stavět nejdříve na jaře příštího roku. V případě, že pracovní skupina návrh odmítne, projevilo o stavbu zájem skotské město Edinburgh.