Parkanová: Část vedení armády má pocit výlučnosti

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová se v souvislosti s podezřením na rozkrádání financí generálního štábu domnívá, že určitá část vedení armády má pocit naprosté výlučnosti či nadřazenosti, která nadále přetrvává. "Je nejvyšší čas s něčím takovým samozřejmě skončit," řekla dnes novinářům šéfka resortu.

 

Černé fondy vznikaly na generálním štábu podle dnešní Mladé fronty Dnes v letech 2003 až 2007. Z podvodně získaných 17,5 milionu korun se podle listu pořádaly večírky, rozdávaly se luxusní dary, platily se drahé dovolené a kupovala se výbava pro důstojníky a generály.

Ministryně považuje případ za velmi závažný. „Poškozuje armádu jako celek, byť se týká omezeného okruhu lidí,“ podotkla ministryně. Doplnila, že o případu se dozvěděla od vojenské policie loni v srpnu.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek dnes také uvedl, že kvůli podezření na rozkrádání financí spustil už v září kontrolu, která má prověřit finance všech sekcí úřadu. Aby mohl sám kontrolovat prostředky štábu, založil na podzim úřad finanční správy. V krátkém vystoupení Picek také potvrdil, že dva vojenští funkcionáři už byli potrestáni. Podle informací ČTK byl propuštěn vedoucí oddělení ekonomické sekce Petr Šmída.

Policie zatím stíhá dva vysoké důstojníky, nejsou ale zřejmě vyloučena i další obvinění. Policie podle MfD už obvinila Šmídu. Případ prý vyšetřuje i vojenská policie. Generální štáb podle MfD platil firmám, se kterými byl domluvený, za neexistující zboží. Vojáci pak podle vyšetřovatelů obdrželi vzkaz, že peníze dorazily a že si můžou začít objednávat. Spřízněná firma údajně potom nakoupila a dodala požadované zboží, za což měla provizi 20 procent.