Vrah taxikáře půjde na patnáct let do vězení

Ostrava - Polák Bogumil Kujawski, který loni v dubnu v Havířově oloupil a zabil ostravského taxikáře, půjde na patnáct let do vězení. Rozsudek dnes vynesl ostravský krajský soud.

Státní zástupce původně pro Kujawského navrhoval trest odnění svobody na 20 let. Podle předsedkyně senátu ale nebyly splněny podmínky pro udělení tak výjimečného trestu.

Proces provázela mimořádná bezpečnostní opatření. V jednací síni bylo velké množství členů justiční a vězeňské stráže a Kujawski si verdikt vyslechl s pouty na rukou i nohou. Odsouzený se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Otec tří dětí Bogumil Kujawski nastoupil v noci 31. března 2007 do taxíku Karla Romana na vlakovém nádraží v Ostravě Svinově. Horník z Polska, který pracoval na šachtě na Karvinsku, podle rozsudku nechtěl vraždit, ale jen taxikáře oloupit. Řidič vozu se ale bránil. Kujawski proto zpanikařil a taxikáře jednou ranou nožem bodl do hrudníku. Pár dní před vraždou oloupil i dalšího taxikáře. Jak sám u soudu řekl, potřeboval peníze na pervitin.

Kujawski se k vraždě sice nepřiznal, ale usvědčili ho mimo jiné daktyloskopické a pachové stopy. Odsouzenému také přitížilo to, že se před několika měsíci pokusil utéct z vazební věznice v Ostravě. Drátem na železo přeřezal mříž a chtěl skočit na střechu. Všimli si ho ale dozorci a v útěku mu zabránili. Od koho drát měl, policisté zatím nezjistili.