Ministři vnitra budou naposledy jednat o rozšíření Schengenu

Praha - Na Pražském hradě se dnes a v sobotu sejdou ministři vnitra většiny nových členských států Evropské unie a Německa k poslednímu společnému jednání o otázce rozšíření schengenského prostoru. Zabývat se budou především hodnocením zemí při využívání Schengenského informačního systému (SIS) v oblasti ochrany hranic, policejní a vízové spolupráce nebo ochrany osobních údajů.

Připravenost devíti uchazečských států hodnotili odborníci již v září. Kontrolovali především fungování SIS, který obsahuje například údaje o hledaných, pohřešovaných a nežádoucích osobách a odcizených vozidlech, dokladech či zbraních. Za první měsíc fungování systému získali Češi například informace o třech pohřešovaných, o 25 lidech, které policie měla zatknout nebo o 112 nežádoucích státních příslušnících. „Testy osvědčily funkčnost systému. Je to velký dar pro policii,“ říká ministr vnitra Ivan Langer.

Na schůzce se budou ministři také věnovat přesnému termínu a podobě zrušení kontrol na vnitřních hranicích a oficiálním oslavám rozšíření schengenského prostoru.

Jednání navazuje na předchozí tři setkání ve Varšavě, Bratislavě a na Maltě. Kromě zástupců z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Polska, Slovinska a Slovenska se ho zúčastní také delegace předsednického Portugalska a dalších států EU.

Vstupem do Schengenu se zruší kontroly na vnitřních hranicích mezi starými a novými členskými státy EU a mezi novými členskými státy navzájem. To by se mělo stát na pozemních hranicích do 31. prosince 2007 a nejpozději do konce března příštího roku na mezinárodních letištích. Definitivní rozhodnutí o rozšíření schengenského prostoru padne na jednání Rady EU 8. až 9. listopadu.