Jehlička zváží rezignaci, pokud neprojde zákon o vyrovnání s církvemi

Praha - Vláda bude ve středu schvalovat návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví. Podle ministra kultury Václava Jehličky z KDU-ČSL návrh podporu kabinetu získá. Pokud později neprojde sněmovnou, zvažuje ministr rezignaci. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce.

Návrh zákona počítá v průběhu šedesáti let s vyplacením 83 miliard církvím, včetně úroků by tak výsledná částka dosáhla asi 270 miliard korun. Jehlička plánuje, že by zákon měl začít platit od ledna 2009. Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák vládě vyčítá, že neprojednala detaily návrhu s opozicí, upozorňuje i na to, že ani mezi koaličními poslanci nemá zákon plnou podporu: „V komisi jste měl paní Němcovou - ta, když skončila, řekla, že pokud by návrh vyrovnání zůstal v současné podobě, měla by problém ho ve sněmovně podpořit.“

V přijetí zákona doufá i kardinál Miloslav Vlk: „Nedovedu si představit, že by politici nebyli schopni tuto dohodu, která je pro stát výhodná a potřebná pro Svaz obcí a měst, podpořit. Podle serveru Aktuálně je možné, že se návrh o majetkovém vyrovnání státu a církví stal předmětem politických obchodů. Konkrétně ho spojuje s únorovou volbou prezidenta. To ale Václav Jehlička odmítl: “Většina KDU-ČSL se rozhodla volit Václava Klause, jako konzervativní politik totiž přijatelnější - nejde o obchod."

Vlk se ale dnes v pořadu shodl s ministrem kultury na tom, že by součástí připravovaného zákona neměla být katedrála svatého Víta. Návrh zákona je podle nich obecný, navíc dokud je katedrála předmětem soudního sporu, neměla by do problému exekutiva zasahovat. Katolická církev totiž podala odvolání proti zářijovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který přiřkl katedrálu i s přilehlými nemovitostmi státu. Sporem se proto bude již potřetí zabývat pražský městský soud.

Navíc ještě stále není uzavřená dohoda mezi katolickou církví a Kanceláří prezidenta republiky o užívání katedrály, přestože její uzavření slíbila prezidentská kancelář už v dubnu minulého roku, upozornil na to kardinál Vlk. „Tehdy, když naléhali, aby byla katedrála rychle předána, tak řekli, že dohoda bude do pár týdnů. A ještě dnes není tato dohoda podepsána, už je to skoro rok,“ stěžuje si Vlk. Církev budovu katedrály předala, ale problémy se týkají jejího vnitřního vybavení, které nepochybně patří církvi, tvrdí kardinál.

Vlk přitom už v říjnu uvedl, že dohoda může být uzavřena nejpozději do měsíce, protože „stanoviska se už přibližují“. Dnes řekl, že doufá, že uzavření dohody už nebude trvat tak dlouho jako dosavadní jednání.

Dlouho očekávaný zákon dostane ve středu vláda. Na variantě kombinující finanční náhradu za majetek a faktické vydání majetku se shodli zástupci vládní komise a církví loni v prosinci. Církevním řádům stát vrátí třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit finanční náhrada 83 miliardy korun, která by se vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil asi 270 miliard korun.