Vláda chystá novou podobu maturit

Praha - Dvě úrovně obtížnosti a větší prostor pro matematiku - tak vypadá nová podoba maturitních zkoušek, které by měly začít v roce 2010. Školský zákon přitom počítá pouze s jednou úrovní maturit pro všechny. Ministerstvo školství to chce změnit.

Nové maturity ještě nezačaly platit a už se chystá druhá změna. Loni parlament o dva roky odložil jejich start, teď se bude měnit i jejich podoba. Ministerstvo chce, aby si studenti mohli vybrat lehčí nebo těžší maturitu. „Stav českého středního školství je takový, že tu evidentně máme více úrovní,“ vysvětluje ministr školství Ondřej Liška.

Nové maturity mají vyhovovat budoucím vysokoškolákům i těm, kteří dál studovat nebudou. Úroveň obtížnosti by si studenti mohli zvolit sami. „Já si myslím, že to je dobře, protože zejména studenti gymnázií potřebují vyšší obtížnost maturitní zkoušky než studenti jiných středních škol,“ domnívá se Jitka Kendíková, ředitelka gymnázia J. Gutha-Jarkovského na Praze 1. I ředitel středního odborného učiliště Jan Vorel souhlasí: „Pokud vezmeme úroveň středního odborného vzdělávání, oblast všeobecného vzdělání má nižší dotaci hodin a z tohoto důvodu si myslím, že je správné, aby ta maturita byla dvouúrovňová.“

Novinkou je i znovuzařazení matematiky mezi volitelné zkoušky. Půjde hlavně o matematickou gramotnost: „Především obsahuje logické myšlení, umožní absolventům, aby se vyznali v grafech v procentech, trojčlence, to patří ke všeobecnému vzdělání,“ říká ministr Liška.

V roce 2010 by tak všichni studenti maturovali povinně z češtiny a matematiky nebo cizího jazyka. V profilové - školní části maturity, by dělali další tři zkoušky z předmětů, které určí ředitel školy. O dva roky později přibude jedna povinná zkouška navíc. Bez výjimky by se maturovalo z češtiny a cizího jazyka, volilo by se pak mezi matematikou, občanským základem, základy společenských věd nebo informatikou.

„Zkoušky jsou převážně dělány didaktickými testy, ty budou vyhodnocovány centrále zde,“ uvádí ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT Pavel Zelený. Písemné části maturit z češtiny a cizího jazyka by ale měli hodnotit učitelé ve školách.

Kvůli nové podobě potřeba další změna školského zákona, kterou chce ministerstvo prosadit ještě v tomto školním roce, v roce 2009 bude generální zkouška nových maturit.