Vymáhání alimentů by měl zjednodušit nový zákon

Praha - Sněmovní sociální výbor se v tomto týdnu zabýval návrhem, který má usnadnit vymáhání alimentů, což je teď docela velký problém. Dluhy na výživném se totiž pohybují už v miliardách korun.

V roce 2006 se více než sto tisíc českých rodičů dostalo kvůli nezaplaceným alimentům do finanční nouze. Pomoci jim musel až stát, který jim vyplatil celkem 95 milionů korun. A to je jen špička ledovce. Kolik se v česku celkem dluží na alimentech, si troufá odhadnout jen málokdo. Sociálně právní poradkyně Magdaléna Skřivánková si myslí, že může jít až o miliardy korun.

„Za trestný čin zanedbání povinné výživy je ročně odsouzeno kolem 7 tisíc lidí. Tento průměr je od roku 2002, víceméně se nemění,“ uvedla Zuzana Kuncová, mluvčí ministerstva spravedlnosti. Trestní oznámení na bývalého manžela podala i paní Šťastná, která se s ním soudí o výživné pro 11letou dceru Kristýnu už 6 let. Poslední soud se táhne 2 roky. V současnosti jí dluží 14 tisíc korun. „Hlavně to způsobuje to, že není pravidelné výživné. Takže když potřebuji dceři zaplatit obědy do školy, nebo knížky nebo něco, ten přísun peněz není stálý,“ stěžuje si paní Šťastná.

S vymáháním nezaplacených alimentů si lámou hlavu i čeští zákonodárci. V současnosti zpracovávají návrh, který by měl pomoci. „Soud získává to oprávnění, že může vstupovat do všech registrů - majetkových, katastrálních i těch účtů cenných papírů, veškeré bankovní účty a podobně,“ vysvětluje poslanec Ludvík Hovorka, který návrh zákona předložil.

Místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru, která se inspirovala v Polsku, se navíc chystá předložit návrh vlastní, podle kterého by neplatiči alimentů mohli přijít o řidičák. „Vymahatelnost alimentů tam vzrostla téměř o 40 %, což si myslím že kdyby u nás bylo o polovinu, tak by to bylo fantastické,“ uvedla poslankyně Lenka Mazuchová. Poslankyně chce svůj záměr předložit už na příští schůzi výboru, kde by se měl projednávat i návrh koaliční.

Návrhem, který má vymáhání alimentů zjednodušit, by se měl sněmovní sociální výbor zabývat v dubnu. Zastánci zákona věří, že se ho podaří schválit do poloviny roku a platit začne už po prázdninách.