Bývalého šéfa policejní zásahové jednotky se možná pokusili otrávit

Čeladná (Frýdecko-Místecko) - Bývalého šéfa severomoravské policejní zásahové jednotky Vladimíra Ustyanoviče se zřejmě někdo pokusil otrávit. Podle prvních policejních verzí je pravděpodobné, že mu zatím neznámá žena namíchala roztok s velkým množstvím léků a podala mu jej v Beskydském rehabilitačním centru, kde se pacient zotavuje z předloňského postřelení.

Ustyanoviče v prosinci 2006 postřelil v Praze cizinec, který se po pronásledování policií sám zastřelil na střeše domu v Žitné ulici. Střelcova manželka řídila auto, ve kterém Ustyanovič v době útoku seděl. Podle tisku byl Ustyanovič zasažen do hrudníku a do krku.

Ustyanovič se v sanatoriu lečí od třetího ledna. Bývalý šéf severomoravské zásahové jednotky téměř nevidí a má velké problémy s pohyblivostí. Právě kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu policie vyloučila, že by se mohl pokusit otrávit sám.

V sobotu večer ho údajně navštívila jeho známá a podala mu nevhodnou kombinaci léků v roztoku. Krátce na to bývalý policista zkolaboval a skončil na jednotce intenzivní péče. „Došlo ke ztrátě vědomí, proto byla volána rychlá lékařská služba,“ řekl primář Beskydského rehabilitačního centra Zdeněk Klimeš.

Případ vyšetřují policisté. Kromě úmyslné otravy nevylučují ani nešťastnou náhodu. „V současné době se přikláníme k verzi, že šlo o nešťastnou náhodu, případ však dále prošetřujeme,“ sdělil České televizi mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.

Ustyanovič pracoval na konci 90. let jako velitel severomoravské policejní zásahové jednotky. V roce 1998 ho ale jeho nadřízený postavil mimo službu kvůli podezření, že zneužíval své pravomoci. Policie začala prověřovat jeho spojení se soukromou bezpečnostní agenturou Česká ochranná služba, jejíž spolumajitelkou byla Ustyanovičova manželka. Ten pak musel od policie odejít.

Další obvinění anonymně vzneslo několik bývalých členů zásahové jednotky. Podle nich Ustyanovič půjčoval agentuře policejní vybavení a zneužíval svou služební pravomoc pro soukromé zájmy. Stíhání ale vyšetřovatel zastavil. Později se Ustyanovič stal poradcem tehdejšího premiéra Zemana.