Zasedání vlády (16. ledna)

Praha – Kabinet Mirka Topolánka chce víc chránit totožnost agentů - to je jeden ze závěrů dnešního jednání vlády. Ministři i dál odmítají použití takzvaných agentů provokatérů. Aby nemohl totožnost agenta odtajnit samotný soud, měl by podle návrhu ministra spravedlnosti s odhalením jeho totožnosti souhlasit také státní zástupce a policejní prezident. Ministři chtějí také lépe zajistit beztrestnost agentů, aby nemohli být potrestaní za něco, co udělali během výkonu svých pracovních povinností.

Premiér Topolánek se dotkl i kauzy daňově zvýhodněných stravenek. Kvůli informacím, které přinesl pořad Reportéři ČT, podal stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Na kritiku ze strany opoziční ČSSD premiér reagovat nebude, podle něj byla vyjádření Jiřího Paroubka a Davida Ratha daleko za hranicí slušnosti.

Vláda také souhlasí s návrhem, aby odpovědnost za neuklizené chodníky přešla z majitelů nemovitosti u chodníku na majitele pozemku. Kabinet souhlasí s názorem, že by za úrazy způsobené stavem chodníku měly být do budoucna zodpovědné obce a kraje, které jsou vlastníky většiny komunikací a proti škodě způsobené třetím osobám jsou pojištěny. Doteď odpovídají za stav chodníků majitelé domů. Pro část obcí bude změna znamenat komplikace se zajištěním úklidu chodníků v zimě.

To si uvědomuje i vláda a ministři proto o novince dlouho diskutovali, hlasování pak bylo těsné. Návrh nyní projedná sněmovna. Odpůrci novely poukazovali zase na to, že obce nebudou mít na úklid chodníků dost peněz ani lidí. Tvrdí také, že občany už by po přijetí novely nic nenutilo chodníky uklízet.

Vláda dnes také rozhodla, že nepodpoří ve sněmovně senátní návrh na razantní omezení trestní imunity zákonodárců. Podobný návrh loni v dubnu vláda podpořila, příslušná novela ústavy ale narazila ve sněmovně. Senátoři proto předlohu doplnili o návrh, podle něhož by parlament měl do budoucna rozhodovat pouze o zatčení svých členů, ne však už o jejich trestním stíhání.