Schwarzenberg představil rekonstrukční tým afghánské provincie Lógar

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes představil zástupce provinčního rekonstrukčního týmu (PRT). Ten bude od března zabezpečovat rozvoj provincie Lógar v Afghánistánu. Česko sem vyšle deset odborníků na zemědělství, stavebnictví nebo geologii. Kromě nich se o obnovu provincie bude starat i 180 českých vojáků.

„Je naše povinnost vůči našim spojencům a vůči afghánskému národu přispět k tomu, aby se v Afghánistánu podařil vývoj k demokracii a k právnímu státu, aby tato země nepropadla chaosu,“ řekl dnes na tiskové konferenci ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dodal však, že působení českého týmu nebude úplně bez nebezpečí.

Lógar je malá provincie ležící na hranici hlavního města Kábulu. Patří mezi rizikové oblasti, protože si tudy často razí cestu do hlavního města protivládní aktivisté. Působení PRT proto bude mít jistá bezpečnostní rizika. Ta by ale měla eliminovat armádní část týmu.

Odborníci z různých oblastí pak budou zajišťovat rozvojové a rekonstrukční aktivity. Budou dohlížet na vzdělávání místních obyvatel nebo na obnovení infrastruktury.

Působení provinčního rekonstrukčního týmu naváže na americké rozvojové projekty. Češi dokončí stavbu několika zdravotnických zařízení a škol. Rekonstrukci provincie by ale mohly komplikovat nejen bezpečnostní rizika, ale i špatný stav komunikací a také pravidelné jarní záplavy.

Po Litvě a Maďarsku je Česko třetí novou zemí NATO, která bude mít provinční rekonstrukční program.