Stehlíková žádá, aby rodiče měli povinnost nahlásit dítě u lékaře

Praha - Od příštího roku by mohla platit povinnost rodičů už v porodnici nahlásit dítě k dětskému lékaři. Novinářům to dnes řekla ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených). Pokud matka nebo otec dítě k pediatrovi nezaregistruje, stát jim bude moct odepřít porodné či jiné sociální dávky. Detaily návrhu vládního výboru pro práva dítěte nyní ministryně dojednává se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a zdravotnictví. Systém má pomoci zjistit týrání dětí vlastními rodiči.

„Bohužel vypadávají nám děti ze systému zdravotní péče a netýká se to jen lidí ze sociálně vyloučených lokalit,“ řekla Stehlíková. Právě děti, které nejsou evidované u lékaře a nechodí na pravidelné prohlídky, mohou být rodiči týrány a zneužívány, aniž se to někdo dozví. Povinnost registrovat dítě u lékaře ale neřeší situaci, kdy se rodina odstěhuje. Spolu s rodinou by podle výboru měl cestovat i spis ohroženého dítěte z jednoho odboru sociálně-právní ochrany dětí na druhý.

„Týrající rodiče se vyhýbají péči, stěhují se z místa na místo, a tím činné orgány - zdravotníci, lékaři, sociální pracovníci - nemají možnost dohledu,“ řekla Stehlíková. Řešení vidí v lepší koordinaci celého systému péče o ohrožené děti, který je nyní roztříštěn mezi několik resortů.

Výbor pro práva dítěte proto navrhl zřízení meziresortního nebo nadresortního orgánu, který bude koordinovat politiku péče o ohrožené děti. Podle šéfky výboru Evy Vaníčkové podoba orgánu záleží na vládě. Podle ní je potřeba vůle všech stran k dohodě. Naději spatřuje v novém ministrovi školství Ondřeji Liškovi (Strana zelených). „Cítila jsem z něj opravdu velkou podporu pro naše myšlenky,“ řekla ČTK Vaníčková.

Už před několika lety navrhovala jiný systém kontroly předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, tehdy ale neprošel. Podle ní by se dalo podle rodných čísel dětí evidovaných zdravotními pojišťovnami zjistit, jestli u dětí nedochází k podezřelým zraněním a častým hospitalizacím z nezjištěných příčin. Navrhovaný systém ale narazil na nesouhlas kvůli ochraně osobních údajů.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) bylo v roce 2006 zahájeno trestní řízení u 252 osob podezřelých z psychického a fyzického týrání. U 143 lidí bylo stíhání odloženo, 37 jich bylo odsouzeno. Odborníci však odhadují, že v Česku může být týráno až 40.000 dětí. Nejčastěji prý dochází k týrání a zneužívání dětí uvnitř vlastní rodiny. Z případů, které se podařilo zjistit a následně evidovat MPSV, pak vyplývá, že nejčastějším tyranem je otec.