V Praze budou dnes v noci otevřené kostely

Praha - Křesťanské církve dnes pořádají v metropoli Noc otevřených kostelů. Na programu budou především ekumenická setkání a bohoslužby, součástí budou i hudební koncerty. Noc otevřených kostelů zahájí ekumenická bohoslužba v 18:30 v řecko-katolické katedrále u sv. Klimenta v Karlově ulici. Akce se koná v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů, který začíná dnes.

O hodinu později se pak sejdou studenti a vedoucí pracovníci pražských teologických škol ke společnému večernímu programu v kostele Církve československé husitské sv. Jana Křtitele Na Prádle na Malé Straně. V kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí proběhne modlitební večer s koncertem varhaníka Bohumíra Rabase.

Vrcholem programu budou modlitby se zpěvy z Taizé, které se uskuteční v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje za účasti bratří z Taizé. Mezinárodní společenství Taizé založil v roce 1940 švýcarský evangelík Roger Schütz spolu s dalšími katolíky a protestanty z 20 národů, aby pod jeho duchovním vedením pracovalo pro smíření a pokoj.

Pořadatelé akce se inspirovali Rakouskem, kde se nočního otevírání kostelů účastní desítky tisíc lidí, a to věřících i nevěřících. Týden modliteb za jednotu křesťanů se slaví už 100 let.