Plzeňský pochod neonacistů byl zakázán

Plzeň - Plzeňský magistrát dnes zakázal ohlášený sobotní pochod neonacistů. Zákaz potvrdil primátor města Pavel Rödl na mimořádné tiskové konferenci. Akce, která byla nahlášena na obvodní úřad Václavem Burešem jako Protestní pochod za svobodu slova, měla být reakcí na listopadový zásah policie v Praze. Ta tehdy zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem.

Vzhledem k obavám z napadení demonstrujících neonacistů vyzvali organizátoři účastníky sobotního neonacistického pochodu k tomu, aby si v případě, že vlastní zbrojní pas, vyřídili na úřadě povolení mít u sebe zbraň.

Datum ohlášeného pochodu neonacistů odpovídá výročí transportu plzeňských Židů do Terezína, který proběhnul 18. ledna 1942. Pochod původně zakázaný nebyl a plzeňský magistrár kvůli tomu čelil kritice představitelů občanských sdružení, židovské komunity, ale i politiků z několika parlamentních stran.

Nesouhlas s pochodem, na který měli dorazit také radikálové z Německa, chtěli vyjádřit jeho odpůrci pokojnými protiakcemi v ulicích města. Nejrizikovějším místem přitom bylo okolí Velké synagogy, kde se od 14:00 koná pietní shromáždění představitelů Židovské obce a dalších odpůrců pochodu neonacistů, kteří kolem synagogy měli projít v rámci své trasy.

Jak jsme již informovali, je Václav Bureš jedním z hlavních prominentů neonacistické scény v Plzeňském kraji. „Byl viděn například na pochodu k připomínce Rudolfa Hesse v letech 2003 a 2004 v severobavorském Wunsiedelu, kde se schází až několik tisíc neonacistů z celé Evropy. Může být považován za jednoho z organizátorů západočeské větve Národního odporu,“ připustila Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost.

Protestní akci chtěli v sobotu uspořádat také anarchisté, kteří pod hlavičkou občanského sdružení DOPE ohlásili demonstraci do sadů Pětatřicátníků, které jsou na trase plánovaného pochodu neonacistů. Anarchistické setkání s názvem Mládež proti nacismu však úředníci pro procesní vady nepovolili.

Další pochod v Plzni extremisté nahlásili na 26. ledna. Centrální plzeňský obvod ale tuto akci zakázal.