Bezpečnostní rada o radaru za účasti Američanů

Praha - O americkém záměru vybudovat v Brdech protiraketový radar dnes jedná Bezpečnostní rada státu. Zasedání se vedle ministrů a dalších členů rady mimořádně účastní i zástupci Spojených států - šéf Agentury pro raketovou obranu Henry Obering a americký velvyslanec v ČR Richard Graber.

Američané by měli české představitele informovat o aktuálních názorech Washingtonu na protiraketovou obranu a společně posoudit, kam dospěly česko-americké rozhovory o radaru.

V Česku je i Oberingův oponent, americký expert na obranu Philip Coyle. Jejich názory na existenci amerického radaru v Čechách se liší. Podle Coyla americký systém není připraven bránit Evropu ani Asii, protože proti raketám dlouhého doletu je naprosto neúčinný. „Do Prahy je to z Teheránu 3400 km do Prahy a já si myslím, že jejich raketa by urazila pouze asi 1500 km,“ pro Českou televizi doložil svůj postoj Philip Coyle.

Podle generála Oberinga je hrozba útoku, vývoje a testů balistických raket v Íránu a KLDR skutečná a stále roste a s argumenty Coyla o neúčinnosti americké protiraketové obrany nesouhlasí.

Česká vláda zahájila jednání o umístění protiraketového radaru před rokem. Odborníci nyní jednají o podmínkách ve smlouvách, na základě kterých by mohla základna vyrůst. Konečné rozhodnutí, zda radar Praha povolí, zatím nepadlo. S radarem nesouhlasí většina občanů ani opozice.
Podle Oberinga Washington pokročil v rozhovorech s Českem dále než ve vyjednávání s Polskem, kde se rozhovory kvůli výměně vlády nyní zpomalily.

Obering nicméně upozorňuje, že v případě, že by se jednání prodlužovalo do léta, mohlo by to způsobit velké problémy. „Ohrozilo by to celý harmonogram, takže místo toho, abychom byly akceschopní v roce 2012 nebo 2013, by se celý program posunul o rok dál. A to by byl problém, když se podíváte na vývoj v Íránu,“ zdůvodnil obavy Spojených států z protahování politických jednání.

Obering navštívil Česko už loni v dubnu, i tehdy se zúčastnil zasedání Bezpečnostní rady státu. Kromě rozhovorů s představiteli vlády jednal také s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, jehož strana za nynějších podmínek s umístěním radaru v Brdech nesouhlasí a žádá vypsání referenda o této otázce.