Pražský dopravní podnik zrušil výběrové řízení na vymahatele dluhů

Praha - Dopravní podnik hl.m. Prahy zrušil soutěž na vymahatele pohledávek od černých pasažérů. Management DP tendr zastavil půl roku po jeho vyhlášení. Mezitím také ukončil smlouvu s advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák, která dluhy od neplatících cestujících dosud vymáhala.

Smlouvu s dosavadním vymahatelem rozvázal Dopravní podnik v prosinci. Z každé pětitisícové pohledávky dostával Dopravní podnik jen necelou tisícovku. Zisky advokátní kanceláře z této činnosti se odhadovaly až na 150 milionů korun ročně. Právě kvůli nízké výnosnosti vyhlásil Dopravní podnik nové výběrové řízení.

Ačkoli se do užšího výběru soutěže dostalo sedm advokátních kanceláří, vítězem není ani jedna. Dopravní podnik totiž nemohl určit nejvýhodnější návrh. „Došlo k tomu, že jsme upřesnili počet vymáhaných pohledávek. Takže nabídky, které jsme dostali, neodpovídají skutečnosti,“ řekl mluvčí DP hl. m. Prahy Ondřej Pečený k důvodu zrušení soutěže.

Zadávací podmínky podle účastníků tendru předem vyloučily ze hry malé a střední právnické kanceláře. Podivné okolnosti výběrového řízení prošetřuje i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Mohlo se stát, že zakázka byla zadaná tak, aby byli schválně vyloučeni někteří uchazeči,“ potvrdil předseda ÚOHS Martin Pecina.

Firmy tak zbytečně investovaly čas i peníze do přípravy domluvy s případnými partnery. Dopravní podnik teď uvažuje o novém způsobu - odprodeji pohledávek. Než se situace vyřeší, nikdo je vymáhat nebude.