Údajné přepadení vozu s penězi se mohlo odehrát jinak

Sedmihorky (Semilsko) - Úplně jinak se mohl odehrát zločin, při němž ozbrojený muž údajně přepadl ve čtvrtek u Turnova pancéřový vůz bezpečnostní agentury Agency of Security Fenix a zmocnil se desítek milionů korun. Policie prověřuje, jestli loupež poblíž Sedmihorek nebyla fingovaná nebo jestli šlo skutečně o krádež.

Policie prošetřuje verzi, že posádka vozu pachatele znala a že se přepadení odehrálo jinde než u Turnova. „Vozidlo bezpečnostní agentury se mělo ve čtvrtek kolem 09:45 pohybovat v okolí benzinové stanice v Hořicích u hlavní silnice I/35. Hledáme svědky, kteří tam v uvedené době jeli či nakupovali,“ uvedla Renata Šanderová z východočeské policejní správy.

Vůz jel z Hradce Králové do Liberce a pachatel ho prý vyloupil nedaleko benzinové pumpy u Sedmihorek. Pravděpodobně získal 75 milionů korun. Policie ani bezpečnostní agentura však nezveřejnily, kolik peněz přesně zmizelo.

Podle výpovědí pracovníků bezpečnostní agentury pachatel vůz přepadl asi 100 metrů od benzinové stanice nedaleko autobusové zastávky. „Jeden muž posádky si musel odskočit,“ řekla ve čtvrtek semilská policejní mluvčí Soňa Šídová. Nešel však na WC na benzinovou pumpu, kde by vůz snímaly bezpečnostní kamery, ale do křoví. Mezitím na druhého člena posádky údajně zaútočil ozbrojený pachatel.

Vozy bezpečnostních agentur na převážení peněz jsou častým terčem loupežných přepadení. Naposledy přepadli dva ozbrojení zločinci vozidlo u Ševětína na Českobudějovicku. Posádku tehdy připoutali ke stromu a ukradli peníze a ceniny. Vzniklá škoda nebyla vyčíslena. Při loupeži peněz z vozu bezpečnostní agentury v září 2002 připravila trojice lupičů Citibank o 153 milionů korun.