Praha asi nevyhoví petici za referendum o OH

Praha - Vedení pražského magistrátu nechce předložit do sněmovny návrh zákona o referendu k pořádání letní olympiády v metropoli, jak požadují v petici starostové menších měst a obcí. Městská rada doporučila zastupitelům, aby petici nevyhověli. Novinářům to oznámil primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Starostové se obávají toho, že případné hry uberou peníze z jejich rozpočtů.

Magistrát vychází z toho, že všelidové hlasování by se mohlo uskutečnit pouze v případě, že souhlas s konáním her by byl výkonem státní moci. Opírá se o ústavu, podle níž je referendum nástrojem přímého výkonu státní moci lidem. Souhlas s olympiádou prý výkonem státní moc není a petice je vlastně výzvou k neústavnímu postupu.

Petici za všelidové hlasování o hrách zorganizovali starostové sdružení ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci. K současnému postoji vedení města podotýkají, že jde o politickou záležitost. „Když má většina možnost rozhodnut, tak ji využije,“ řekl starosta středočeského Chotětova Ladislav Šifta. Uvedl, že olympiádu konanou v České republice by sledoval v televizi rád. „Vidím ale možné důsledky, ochuzení příjmů všech obcí,“ uvedl Šifta.

Pokud by se všelidové hlasování uskutečnilo a obyvatelé by se vyslovili pro hry, bylo by to podle starostů jejich suverénní rozhodnutí s vědomím, že olympiáda bude na úkor řady jiných potřebných věcí. Bez referenda by však Praha měla hry financovat sama a případný zisk si také ponechat.
Zástupci starostů předali magistrátu petici v polovině října. Zastupitelé ji měli projednat podle zákona do dvou měsíců, což se nestalo. Diskutovat o ní budou teprve ve čtvrtek.

Magistrát přiznal, že pochybil. Někteří signatáři navzdory tomu odeslali stížnost Ústavnímu soudu. Žádají, aby soud zastupitelstvu nařídil petici projednat.

Do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016 se Praha oficiálně zapojila začátkem loňského září. Primátor Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsali dopis deklarující zájem Prahy o hry usilovat. V polovině ledna dostal Mezinárodní olympijský výbor uchazečský dotazník metropole.