V Česku se budou cvičit vojáci z arabských zemí

Praha/Vyškov - Už za dva měsíce by se v Česku měli cvičit vojáci z Iráku, Afghánistánu a několika dalších islámských zemí. Vojenské zpravodajství ale varuje. Do jejich řad se mohou dostat i teroristé.

Vojenská škola ve Vyškově se připravuje na nové posluchače. Návrh na výcvik vojáků z Afghánistánu, Iráku, Tuniska, Alžírska a Maroka už prošel oběma komorami parlamentu. Ve Vyškově by se měli objevit na přelomu roku. „Výcvik bude svým způsobem speciální, protože bude zaměřen na spolupráci s tamější policií,“ vysvětluje mluvčí posádky Vyškov Pavel Kočvara.

Ministerstvo obrany plánuje několik tříměsíčních kurzů, vždy pro asi 50 lidí. Program platí Velká Británie ve a vyškovském středisku je bude cvičit britský tým, který zde působí už sedm let a vyškolil stovky specialistů z různých zemí. Vojáci z oblasti Blízkého a Středního východu jsou ale mezi nimi poprvé. A právě před tím varuje podle časopisu Týden materiál vojenského zpravodajství, který je určený poslancům výboru pro obranu: „Případná infiltrace protivládních a teroristických elementů do do ozbrojených sil daných zemí představuje pro Českou republiku zásadní bezpečnostní hrozbu.“

Rizika spočívají podle expertů v možném ohrožení českého území i v tom, že budoucí absolventi kurzů mohou nabytých schopností později zneužít ve prospěch teroristů. To nevylučuje ani bezpečnostní analytik Marian Brzybohatý: „Nelze na sto procent zjistit všechno o lidech, jaké mají postoje, ta možnost tu tedy existuje.“ Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka budou ale všichni kandidáti výcviku důkladně prověřeni. To budou dělat české a britské tajné služby ještě před odletem z Afghánistánu. Podle bývalého šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora ale nezbývá nic jiného, než spoléhat na vlády partnerských států, koho do Česka pošlou.

Výcvik vojáků ze zemí třetího světa má v armádě tradici. Po druhé světové válce Československo vycvičilo podstatnou část izraelského letectva. Později se karta obrátila a v Česku se cvičili vojáci z arabských zemí, například piloti z tehdejšího severního Jemenu nebo Alžírska. Země jako Afghánistán a Irák budou v příštích letech potřebovat vyškolit celou řadu náročných vojenských profesí, např. piloty pro nově vznikající letecké síly.