Soud v kauze „pět na stole v českých“ zprostil Doležela obžaloby

Praha - Městský soud dnes zprostil obžaloby někdejšího tajemníka sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela, který je obviněn z pokusu o podvod v kauze známé jako „pět na stole v českých“.

Obžaloba jej vinila z toho, že si v roce 2005 měl na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou říct o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Seta bojovala s Agrofertem o to, kdo se stane po prodeji Unipetrolu fimě PKN Orlen českým partnerem polského koncernu.

Doležel tvrdí, že se se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním neradil. O úplatek si prý neřekl. Několik schůzek ale natočila skrytou kamerou televize Nova, která rozhovory obou mužů odvysílala. Podle Doležela šlo o kódovanou řeč a formulace „pět na stole“ prý znamenala účast českého premiéra. Spyra tvrdí, že ho Doležel o úplatek žádal.

Své rozhodnutí soud odůvodnil také Spyrovou nedůvěryhodností. „V jeho výpovědích se objevilo mnoho rozporů, které nekorespondovaly s výpověďmi jiných svědků,“ vysvětlil ve vysílání ČT24 redaktor České televize Luboš Rosí, který se touto kauzou dlouhodobě zabývá.

Podle soudu také nebylo v reportáži odvysílané na televizi Nova vše tak, jak na originální nesestříhané nahrávce rozhovoru. Soud navíc prokázal, že redaktor zmíněné reportáže a Jacek Spyra byli spolu v době odvysílání příspěvku ve velmi častém kontaktu. Autor reportáže i Spyra však dřív shodně vypovídali, že spolu jednali maximálně dvakrát.

V dnešním líčení vypovídali taky expremiér Jiří Paroubek a někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten ve své výpovědi uvedl, že celou privatizaci Unipetrolu považuje za transparentní. Paroubek u soudu tvrdil, že za kauzou stojí uprchlý podnikatel Tomáš Pitr. Poté, co celá aféra vypukla, jej o tom prý informovali šéfové zpravodajských služeb.

Podnikatel Tomáš Pitr si má za daňové delikty odpykat pětiletý trest. Do vězení ale nenastoupil a zřejmě se ukrývá v zahraničí. Pitr je spojován s potravinářskou firmou Setuza a patří k nejbohatším Čechům.

Kauza „pět na stole v českých“ dnešním rozsudkem nekončí. Státní zástupkyně, která navrhovala pro Zdeňka Doležela vězení, se proti rozhodnutí soudu odvolala.