Čunek tvrdí, že hypotéku nezatajil úmyslně

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek tvrdí, že nepřiznanou hypotéku, kvůli níž dostal od ostravského soudu pokutu 20.000 korun, nezatajil úmyslně. Šlo prý zřejmě o administrativní chybu. Čunek to uvedl v rozhovoru ve čtvrtečním Právu. Zatím prý ještě neví, zda se proti rozhodnutí bude bránit u Nejvyššího správního soudu. Pokuta je splatná do patnácti dnů.

Podle soudu Čunek porušil povinnost veřejného funkcionáře tím, že do svého majetkového přiznání, které sepsal kvůli ukončení funkce starosty Vsetína, neuvedl nesplacený hypoteční úvěr ve výši necelého 1,4 milionu korun.

„Samozřejmě jsem nic netajil, zřejmě tam došlo k administrativní chybě. K jaké? To ještě nevím,“ řekl Čunek. Připustil ale, že této chyby se mohl dopustit i on sám.

Podle něj je ale výše jeho úvěru už dávno veřejnou informací, se kterou se nikdy netajil. Dodal, že měsíčně splácí částku okolo 15.000 až 17.000 korun.

Zpřísněný zákon o střetu zájmů platí od loňského ledna a přikazuje politikům, ale i vysokým úředníkům, soudcům nebo starostům pravidelně zveřejňovat své příjmy. Požaduje, aby politici a další veřejně činní lidé odevzdávali do registru soupis majetku.