NS poslal muže za znásilňování dítěte na sedm let do vězení

Brno - Nejvyšší soud poslal třiatřicetiletého Jiřího Mrázka na sedm let do vězení za dlouhodobé zneužívání a znásilňování družčiny dcerky. Dítěti bylo při prvním sexuálním útoku deset let. Soudy původně Mrázkovi vyměřily devítiletý trest. Senát NS v čele s předsedkyní Věrou Kůrkovou však označil předešlá rozhodnutí za chybná, protože soudy považovaly zneužívanou dívku za zcela bezbrannou. Senát proto muži trest snížil.

V dovolání k NS požadoval Mrázek prostřednictvím advokátky Kláry Slámové zrušení všech rozsudků a nové projednání věci. U soudu dnes zopakoval, že se necítí vinen. „Trestný čin se nikdy nestal. Byl jsem si jist, že za to nemůžu být odsouzen. Ale nedovolili mi prokázat mou nevinu,“ uvedl. Přestože dnes od soudu odcházel s nižším trestem, tak při vyhlášení verdiktu plakal. K soudu jej přivedla v poutech eskorta, neboť je již ve výkonu trestu za loupež.

Mrázek žil od roku 1999 v Chebu se ženou, která pracovala jako barmanka a často mu svěřovala svou dcerku na hlídání. V roce 2000 začal desetiletou dívku osahávat, od druhé půle roku ji nutil k souložím. Jednou podle obžaloby obtěžoval i další dívku. Zneužívání nevlastní dcery trvalo tři roky, skončilo až kvůli tomu, že Mrázek musel nastoupit do výkonu trestu.

Dívce prý vyhrožoval bitím. Podle Kůrkové přitom zneužíval své zkušenosti z manipulace s lidmi. K dítěti byl prý nejprve vlídný, pak náhle chování změnil, čímž dívku zmátl. Snažila se mu zavděčit a vyhnout se bití. Podle soudů mělo Mrázkovo jednání vysokou společnou nebezpečnost. „Jednání se sexuálním kontextem gradovalo, trvalo téměř tři roky, on to sám neukončil, skončilo to jen díky nástupu do trestu,“ citovala Kůrková z rozsudku.

Státní zástupkyně zdůraznila, že dívka byla Mrázkovi svěřena, a tudíž na něm byla závislá, což je při pohlavním zneužívání přitěžující okolnost.