Mělník si pronajme další dva radary na měření rychlosti

Mělník - Na bezpečnost silničního provozu v Mělníku budou od dubna nepřetržitě dohlížet celkem tři radary pro měření rychlosti. Jeden z nich je již nainstalován a funguje na Malém Spořilově, další dva si město pronajme od sdružení Bezpečná města, které bylo vybráno ve výběrovém řízení. Při umístění radarů se bude klást důraz jednoznačně na bezpečnost dětí, řekl novinářům místostarosta Jaromír Kovařík.

Nová zařízení budou umístěna na dvou vytipovaných problematických místech v blízkosti škol. „V těchto místech je zvýšený pohyb chodců a řidiči tam často předepsanou rychlost nerespektují,“ řekl místostarosta. Jeden z radarů bude u mateřské školy v Kokořínské ulici ve čtvrti Chloumek, druhý v Pražské ulici, kde se nacházejí tři školy a nemocnice.
Mělník k pořízení dalších dvou radarů přistoupil poté, co se osvědčilo zařízení na Malém Spořilově. „Aktivace tohoto radaru přinesla snížení počtu závažných dopravních přestupků. Ono se to mezi řidiči rozkřikne a dají si pozor. Je to dobře vidět na tom, že když byl tento radar vypnutý, tak se to lidé dozvěděli a začali tam opět jezdit rychle,“ řekl Kovařík.


Město proto neuvažuje o přesunutí tohoto radaru do jiné lokality, kde by byl například frekventovanější provoz. Na Malém Spořilově jsou totiž koleje vlečky a nákladní auta, které po nich přejíždějí ve vysoké rychlosti, způsobují otřesy a hluk. „Otřesy pak poškozují okolní domy a lidé si stěžují. Někteří dokonce chtěli řešit situaci blokádou tamního kruhového objezdu, ale radar tento problém vyřešil,“ uvedl Kovařík.
Do budoucna zvažuje město umístění radaru na silnici I/16 v obci Vavřineč. „Menší obce mají také problémy s neukázněnými řidiči, často dokonce větší než města, ale nemají městskou policii, a tím jsou jejich možnosti značně omezené,“ řekl místostarosta. Mělník by v případě umístění radaru ve Vavřinči zajistil i jeho provoz a zpracování přestupkové agendy.


Podle místostarosty je pronájem radaru pro město ekonomicky výhodný, protože nenese téměř žádné riziko. „Jsou to nulové investiční náklady. Zařízení instaluje soukromá firma na své náklady a pronajme jej městu. Výše pronájmu má vazbu na skutečnou výši vybraných pokut,“ řekl Kovařík. V praxi to znamená, že čím efektivnější radar bude, tím město zaplatí míň. „Lidé budou jezdit slušně a budou platit méně pokut a my zase méně za pronájem. Nehrozí tak žádné investiční riziko pro město,“ dodal Kovařík. Zařízení bude samozřejmě obsluhovat městská policie.