V Maďarsku se do kontroly dopravních přestupků zapojí i obce

Budapešť - Maďarsko připravilo změnu v legislativě dopravního zákona. Od května 2008 se do odhalování přestupků můžou zapojit i provozovatelé silnic, tedy obce a města. Ty si můžou najmout soukromé firmy, které provozují radary. Změna vyvolala velký mediální zájem.

Nová spolupráce obcí a měst s policií se bude týkat hlavně zjišťování běžných přestupků, jako je překročení rychlosti, nedovolené předjíždění a špatné parkování. Obce získají část peněz z pokut a budou z nich platit i soukromé poskytovatele radarových zařízení.


V maďarských médiích se diskutovalo i o tom, jestli nový systém bude dostatečně chránit osobní data. Podle zpravodaje České televize Ladislava Kerekeše byla vytvořena přísná legislativa, která bude v tomto směru občany chránit. Z radaru se budou informace přenášet bez zásahu člověka na chráněné počítačové linky.


Až do května budou v Maďarsku platit pravidla, která jsou velmi podobná těm českým. I u nás se některé obce snažily spolupracovat se soukromými firmami a používat informace získané z jejich soukromých radarů. České zákony takový postup ale neumožňují. Rychlost může měřit jen policie a obecní policie.