Centrum Klokánek nechce, aby se vysílaly záběry týrání Ondřeje

Brno - Brněnské centrum Klokánek nechce, aby se v televizi objevovaly záběry osmiletého Ondřeje z kuřimské kauzy týraných dětí. Kvůli nahrávce, na níž je Ondřej svázaný v komoře rodinného domu, se Klokánek obrací na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Po objevení Barbory Škrlové se totiž záběry opět často promítají. Ondřejovi spolužáci je několikrát viděli a opakovaně mu je připomínali, což chlapce rozrušilo, řekla vedoucí Klokánku Ditta Pokorná.

Také Ondřejova matka Klára Mauerová, která je kvůli podezření z týrání obou svých synů ve vazbě, tento týden apelovala na média, aby Ondřeje a Jakuba nerozrušovala neustálým opakováním záběrů. Pokorná ale důrazně odmítla, že by její krok s vyjádřením Mauerové souvisel. Přesto připustila, že pracovníci Klokánku po návratu třiatřicetileté Barbory Škrlové, která se dlouhou dobu vydávala za třináctiletou nevlastní sestru chlapců, zvažovali, zda nechat chlapce ve škole. „Oni si ale nepřáli na dosavadním režimu nic měnit,“ poznamenala. Posledních několik dní strávily děti na horách, aby si od zvýšené pozornosti odpočinuly, doplnila.

Stav Ondřeje a Jakuba po znovuotevření kauzy mají nyní popsat soudní znalci. Chlapci už absolvovali kvůli nejrůznějším posudkům řadu vyšetření. V Klokánku jsou od loňského května, kdy policie našla mladšího Ondřeje svázaného nahého v komoře domu v Kuřimi, kde děti žily se svojí matkou. Podle vyšetřovatelů se na týrání podílela ona, její sestra Kateřina Mauerová a několik dalších lidí včetně bratra Škrlové.

Kvůli fotkám a záběrům dětí se případem zabýval i Úřad pro ochranu osobních údajů a vládní výbor pro práva dítěte. Vyzval média, aby necitovala celá jména chlapců. V novinách i televizích tak dnes většinou používají jen křestní jména.