Bursík: Švejnar může počítat s plnou podporou zelených

Jihlava - Ekonom Jan Švejnar může v nadcházející prezidentské volbě počítat s plnou podporou Strany zelených. Tento postoj dnes nejmenší vládní strana potvrdila na zasedání své republikové rady v Jihlavě. Jako host se jednání širšího stranického vedení zúčastnil i Švejnar, který se 8. února utká o nejvyšší funkci ve státě se současnou hlavou státu Václavem Klausem.

„Pan profesor Švejnar byl na domácí půdě a ví, že má silnou podporu Strany zelených,“ řekl na tiskové konferenci předseda zelených Martin Bursík. Ocenil, že Švejnar vede otevřenou, věcnou a neagresivní kampaň a v poměrně krátké době si dokázal získat značné sympatie veřejnosti. Podle Bursíka se dá nyní jeho podpora u zelených označit za drtivou až absolutní. Zelení mohou Švejnarovi pomoci jen šesti hlasy svých poslanců, volitelů je celkem 281.

Švejnar připomněl, že právě nominace od SZ odstartovala jeho prezidentskou kandidaturu. Členům republikové rady dnes odpovídal na sérii dotazů, které se týkaly role Česka v EU i ve světě, jaderné energetiky, amerického radaru v ČR, polistopadového vývoje i dalšího směřování země.

Švejnar prohlásil, že dnes nepřijel zelené přesvědčovat o nutnosti výstavby radaru, který je podle něj jednou z možností ochrany země před možnými teroristickými útoky. Potvrdil, že na radar mezi zelenými panují různé názory, přičemž jeho pohled na věc je zřejmě někde uprostřed. „Byl přijat jako rozvážný názor, který bere v úvahu pro a proti a jehož cílem je zajištění bezpečnosti ČR. Některá nedorozumění se po dnešní debatě vyjasnila, mé názory byly přijaty širokým spektrem členů republikové rady zelených,“ řekl Švejnar.

Profesor Michiganské univerzity s dvojím občanstvím je připraven se vzdát toho amerického, pokud ho parlament zvolí českým prezidentem. Švejnar připustil, že toto rozhodnutí bylo pro něj těžké, neboť Spojené státy mu poskytly zázemí v době, kdy byl léta „psancem“. Během kampaně ale pochopil, že pro Čechy je prezidentský úřad s dvojím občanstvím neslučitelný, i když podle ústavy to není překážka jeho kandidatury na Hrad.

„Není to taktické gesto,“ odmítl úvahy, že chtěl vyjít vstříc hlavně levicovým politikům, kterým americký pas prezidentského kandidáta vadí. Švejnar dodal, že své rozhodnutí nechat si v případě vítězství nad Klausem jen české občanství konzultoval se svou rodinou, s politickými partnery nikoliv.

I když nechtěl předjímat, jak si představuje své další působení v české politice po případném neúspěchu, rozhodně by kontakty s rodnou zemí nezpřetrhal. „Mám tu závazky, studenty, vědecké projekty,“ poznamenal muž, který v Praze po listopadové revoluci založil společné vědecké pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd - CERGE-EI, kde dodnes působí.

Zelení dnes neřešili, jakou podporu mezi zákonodárci má jejich favorit 13 dní před volbou. Bursík řekl, že je to příliš delikátní věc na to, aby ji probírali na tak širokém fóru. Úvahy o podpoře obou kandidátů každopádně bere s rezervou, protože se podle něj různě „blufuje“.