Osobní bankrot vyhlásilo již několik desítek lidí

Praha - Možnost osobního bankrotu platí v Česku ani ne měsíc a už ji využily desítky lidí. Pro dlužníky je to způsob, jak odvrátit exekuci. Osobní bankrot může být mírnější než klasická exekuce. Zájemci však musí splnit několik kritérií, aby mohli bankrot vyhlásit.

Dluhy za byt ve výši stovek tisíc korun přivedly Drahomíru Holíkovou z Olomouce do sociální poradny. Zajímá ji novinka jménem osobní bankrot: „Chodí jenom upomínky na exekuce,“ říká.

Pro dlužníky je osobní bankrot výhodnější než exekuce. Žádné násilné rozkopávání dveří, žádné zabavování veškerého majetku. Stačí třeba se dohodnout na částečném odprodeji majetku nebo souhlasit s pravidelnými srážkami ze mzdy. Ale takový člověk musí nějakou mzdu mít. Pro nezaměstnané nebo lidi úplně bez majetku to tedy žádné řešení není.

„V tomto případě by soud návrh na oddlužení neschválil, protože smyslem oddlužení je splatit aspoň 30% dluhu s tím, že zbytek dluhu bude odpuštěn, ale kde nic není, tam není z čeho brát,“ vysvětluje Kateřina Čočková, poradkyně z občanského sdružení Solečnou cestou.

Na rozdíl od exekuce, je taky nutné, aby si dlužníci o osobní bankrot sami zažádali a vyplnili formulář, což může být podle Sdružení obrany spotřebitelů problém: „Formuláře nebyly navrženy, nebylo jasné, která data se mají předávat, aby insolvenční řízení mohlo být zahájeno,“ tvrdí Michal Kebort ze Sdružení na ochranu spotřebitele.

Mininstr spravedlnosti ale jakékoliv potíže s formuláři odmítá: „Formuláře byly připraveny ve chvíli účinnosti zákona, občané si je mohou vyzvednout na ministerstvu nebo je najdou v elektronické podobě například na stránkách Ministerstva spravedlnosti,“ vysvětluje Jiří Pospíšil.

Osobní bankrot není žádnou českou zvláštností. Platí v mnoha evropských zemích. Třeba ve Velké Británii ho ročně využijí tisíce lidí.