Chovatelé prasat se chystají demonstrovat

Pardubice - Čeští chovatelé prasat připravují demonstraci. Protest by se měl konat do dvou až tří týdnů před ministerstvem zemědělství. Důvodem jsou vysoké ceny krmného obilí a nízké výkupní ceny masa, které farmáře v podstatě likvidují. Pokud stát nezasáhne, může podle šéfa národního odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka stoupnout příští rok cena vepřového masa až na dvojnásobek.

Na demonstraci se jednoznačně shodlo představenstvo Agrární komory. „Očekáváme hojnou účast chovatelů,“ uvedl její prezident Jan Veleba. Podle něj by mohl být protest ještě odvolán, pokud by ministerstvo zemědělství začalo s chovateli jednat o jejich podpoře. Ministerstvo zemědělství prý ale nemá možnost, jak by mohlo oboru pomoci. „Vzhledem k tomu, že jsme členy Evropské unie, v rámci jednotné zemědělské politiky nemáme jak chovatele prasat podporovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Za kilogram živé váhy dostávají farmáři 28 korun, přitom náklady na výkrm prasat činí 35 až 37 korun, a tak chovatelé zákonitě prodělávají. Například družstvo Proma z Mladé Boleslavi produkuje 1000 prasat týdně a kvůli nízkým výkupním cenám tratí asi 2,8 milionu korun měsíčně, řekl ředitel družstva Josef Luka. „S obavami sledujeme, jak se tvrdě redukují stavy prasat. Jestli konkurenční boj prohrajeme, stoupne cena masa o desítky procent. Dovozci se budou chovat tržně a cena vepřového by mohla ve druhém čtvrtletí příštího roku stoupnout dvojnásobně - na 250 až 300 korun,“ podotkl Krejčík.

„To není žádné divadlo. Pokud bude vývoj takto pokračovat, skončí významná část producentů vepřové masa, ale přijde i okamžik, kdy dramaticky stoupne cena vepřového masa. To nastane tehdy, až se chovatelé zbaví všech prasat,“ uvedl Veleba. Chovatelé očekávají reakci z ministerstva. Z brněnského zasedání, které se konalo 3. října, zaslali ministru zemědělství Petru Gandalovičovi dopis. Odpovědi se zatím nedočkali, a proto 23. října sepsali své požadavky.

Farmáři chtějí získat překlenovací úvěry, které jim pomohou z tíživé situace. Očekávají také poskytnutí finančních úlev. Poukazují na to, že francouzská vláda poskytla farmářům 2,5 milionu eur (asi 71 mil. Kč). Požadují zjednodušit a zlevnit poplatky související s produkcí čpavku ve stájích. Stejně jako v minulých letech chtějí dostávat příspěvky na likvidaci mrtvých zvířat - pět korun za kilogram.