Na Ruzyni budou simulovat únos letadla

Praha – Na pražském letišti dnes proběhne mezinárodní bezpečnostní cvičení JERE 07 (Joint Emergency Response Exercise 07). V rámci akce na Ruzyni přistane "unesené" letadlo, které krátce před dvanáctou vzlétne z Mnichova. Součástí cvičení bude i vyjednávání s únosci a ochrana samotného letadla a cestujících.

Do cvičení se zapojily složky policie a armády, celkem se ho bude účastnit asi 100 lidí. Letoun v Praze přistane kolem 13. hodiny za doprovodu gripenů. „Na palubě budou figuranti z českých a německých leteckých společností i bezpečnostních složek. Cílem je, aby si na vlastní kůži prožili, jak taková situace probíhá,“ přibližuje mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Po přistání bude letoun naveden na vyhrazenou plochu, která je pro podobné krizové události určena a kde se uskuteční společné pohotovostní cvičení zúčastněných bezpečnostních složek. „Unesené“ letadlo se do Mnichova vrátí odpoledne.

„Intenzivní přípravy cvičení jsme zahájili v červenci. Náklady na cvičení jsou asi jeden a půl milionu korun,“ vypočítává Stanislav Jonáš, bezpečnostní manažer Letiště Praha.

Cvičení probíhá za plného provozu letiště. Pro přistání letounu byla vybrána doba mimo špičkové hodiny letového provozu, proto by jeho vliv neměli cestující pocítit.