Gates: Jednání s Ruskem o základně budeme konzultovat s Českem

Praha - Američané chtějí, aby se Rusové podíleli na budované protiraketové obraně USA, veškeré kroky v jednání s Ruskem bude americká strana konzultovat s ČR, uvedl v Praze americký ministr obrany Robert Gates po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Ruští zástupci by také podle Gatese mohli být na amerických základnách v Česku a Polsku přítomni.

Ve snaze uklidnit ruské obavy USA navrhlo, aby některé části jejich protiraketového „deštníku“ nebyly v plné pohotovosti. Podle tohoto návrhu by štít byl plně aktivován, jen když by byla zaznamenána hrozba, dodal Gates. Umístění protiraketové základny USA ve střední Evropě není namířeno proti Rusku, zdůraznil. Ruská strana z něj může také vytěžit, dodal Gates.

Moskva proti záměru Američanů postavit v ČR a Polsku protiraketovou základnu hlasitě protestuje. Rusové označují umístění americké protiraketové základny ve střední Evropě za hrozbu pro vlastní bezpečnost a strategickou rovnováhu ve světě.

„Doufáme, že příští rok během summitu NATO v Bukurešti bude přijato usnesení, že NATO bude pokračovat a ještě více pracovat na rozvoji své obrany proti raketám krátkého, středního a dlouhého doletu. Mohla by sem patřit i základna v Polsku,“ doplnil Gates. Cílem USA je integrovaný systém, který by chránil všechny členy aliance před hrozícím nebezpečím, jako jsou například íránské řízené střely. Členové NATO se k tomu zatím staví pozitivně. „USA se více otevírají možnosti jednání, už to není tak kategorické jako za Donalda Rumsfelda,“ potvrdil analytik Fakulty mezinárodních vztahů z VŠE Jan Eichler.

Protiraketová základna má v České republice mnoho odpůrců. „Charakteristickým rysem některých evropských států je bezpečnostní hrozby podceňovat, když se podíváme na íránský raketový systém, ty obavy nejsou zcela nepodložené. Írán, pokud nedojde ke změně režimu, bude nejprve ohrožovat Evropu, teprve potom USA,“ myslí si politolog z Fakulty sociálních studií MU Petr Suchý a dodává, že některé kroky na podporu radaru mohly být učiněny dříve. Informační kampaň mohla být lépe nastartovaná a více se věnovat vyvracení klamavých informací, které někdy měly ráz poplašné zprávy.

Podle Eichlera je potřeba přesně vymezit, kdo je hrozbou. Jestli je to Irán a koho může ohrozit. Bývalý prezident Chirac před rokem řekl, že pokud by si Írán dovolil na některého z evropských členů NATO odpálit raketu, musí mít jistotu, že do 20 minut celý Teherán lehne popelem.

Sérii jednání o záměru USA postavit v ČR část protiraketové základny zahájil dnes Gates schůzkou s prezidentem Václavem Klausem. Poté se sešel také se svojí českou kolegyní Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL). Vztahy USA a ČR jsou nyní nejintenzivnější v historii. Premiér Topolánek doufá, že vše bude dojednáno nejpozději do jeho únorové návštěvy ve Washingtonu.

Gates již navštívil Kyjev, v Praze je od pondělního večera. Ve středu a ve čtvrtek se má zúčastnit konference ministrů obrany NATO v Nizozemsku.

Česko již kvůli radaru navštívilo několik vrcholných amerických představitelů. V červnu zde byl prezident George Bush. Naopak český prezident a další zástupci země jednali o této otázce ve Washingtonu.

Gates České republice poděkoval i za působení v zahraničních misích v Iráku a Afghánistánu a ocenil rozhodnutí Čechů vyslat rekonstrukční tým do jihoafghánské provincie Lógar.