Průzkumy: Občané chtějí na Hradě spíše Švejnara, manažeři Klause

Praha - Zatímco občané by podle aktuálního průzkumu agentury STEM pro Hospodářské noviny (HN) raději viděli v úřadu prezidenta ekonoma Jana Švejnara, průzkum Hospodářské komory pro HN zjistil, že drtivá většina podnikatelů a manažerů ve vedoucích pozicích by dala přednost současnému prezidentovi Václavu Klausovi. Informují o tom HN.

Průzkum STEM dospěl k závěru, že v případě přímé volby hlavy státu by Švejnara volilo 52 procent lidí, zatímco Klause 48 procent. Hospodářská komora zase zjistila, že Klause by si jako prezidenta přálo 62 procent podnikatelů, zatímco Švejnara 38 procent.

Podle STEM oceňuje Klausovu roli prezidenta 65 procent lidí. Přesto by třetina z nich volila raději Švejnara. „I mezi těmi, kteří se dívají na Klausovo působení v prezidentské funkci příznivě, má část lidí pocit, že je třeba změna,“ řekl HN Stanislav Hampl z agentury STEM.

Byznysmeni mají naproti tomu jasno, říká Hampl: „Mezi podnikateli a manažery je hodně lidí, kteří mají vztah k pravici a ODS, často ji volí. Václav Klaus je svou osobní historií otcem české ekonomické transformace a privatizace.“

Prezidenta budou volit členové obou komor parlamentu 8. února. ODS navrhla znovuzvolení Klause. Švejnara nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD. Vzhledem k síle ODS a k tomu, že současného prezidenta budou volit i někteří zákonodárci z dalších stran, je za favorita považován Klaus.