Na silnicích Olomouckého kraje přibudou desítky policistů

Olomouc - Na silnicích Olomouckého kraje přibudou ještě letos desítky dopravních policistů. Důvodem je nejen zvýšená hustota dopravy v ulicích, ale i počet přestupků a dopravních nehod. Novinářům to řekl ředitel severomoravské správy Jaroslav Skříčil. Jednotlivé dopravní inspektoráty v kraji posily vítají.

„Letos připravujeme posílení policie v Olomouckém kraji o 40 až 50 policistů v oblasti dopravní policie. Těchto policistů máme sice řadu, ale dopravní situace je hustá. Vyplývají z toho problémy s nehodami a rychlostí, které je třeba řešit,“ uvedl Skříčil.

Podle šéfa krajské policie je potřeba, aby policisté byli v ulicích více vidět. Region totiž protíná několik významných silnic. Poukázal nejen na průtah krajským městem, ale i čtyřproudé silnice a tahy například ve směru na Ostravu či Prostějov. „Šlo by o posílení zhruba ve výši 40 procent policistů,“ dodal.

Vedoucí dopravních inspektorátů posílení vlastních sil vítají. „Samozřejmě, že tu posilu uvítáme. Máme plný tabulkový stav, což je kolem 20 lidí. Na celý okres Olomouc to ale není až tak úplně ideální. Navýšením počtu lze očekávat, že se budeme dostávat častěji do míst, kde dopraváka vidí tak dvakrát do roka. Jde například o Bouzovsko či Litovelsko a odlehlejší části. Budeme moci více vyhovět stesku starostů,“ řekl vedoucí olomouckého dopravního inspektorátu Oldřich Novotný.

Kromě zvýšení počtu dopravních policistů plánuje krajská správa také posílit pořádkové služby v jižní části Olomouckého kraje. Jde o Prostějovsko, Přerovsko a Olomoucko. Přesný počet bude její vedení znát až po rozboru zatíženosti policie.

V Olomouckém kraji má policie podle Skříčila zhruba 1700 tabulkových míst. Z celkového počtu není obsazeno zhruba pět desítek míst. Nejvíce policistů, celkem 600, pracuje na Olomoucku.