MPSV je proti odebírání řidičáku kvůli alimentům

Praha - Náměstek ministra práce Marián Hošek (KDU-ČSL) v Otázkách Václava Moravce informoval, že připravovaný návrh, aby neplatiči výživného přišli o řidičský průkaz, podporu ministerstva práce nedostane. Odebírání "řidičáků" lidem, kteří neplatí alimenty, se chystá navrhnout místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lenka Mazuchová (ČSSD), podle níž se v sousedním Polsku opatření osvědčilo a úspěšnost vymáhání výživného vzrostla.

„Tento návrh (odebírání řidičských průkazů) je možná do určité míry extrémní, ale pokud by mělo narůstat neplacení výživného, musíme hledat mechanismy (řešení),“ uvedl Hošek, který nepovažuje nápad za nejrozumnější. Mohl by to podle něj ale být apel k tomu, aby se odpovědní zamysleli nad tím, jak by bylo možné práva dětí zajistit.

Někteří rodiče dluží na výživném desetitisíce, přitom zanedbání povinné výživy je v Česku trestné. Členové sdružení K213, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi, odmítají alimenty hradit. Mluvčí K213 Jiří Fiala na webu uvedl, že se výživné stalo „otevřeným nástrojem feministické justice k terorizování otců“.

V minulém týdnu sdružení protestovalo proti jmenování advokátky Lenky Pavlové do čela brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který se má zabývat i vymáháním výživného. Koaliční poslanci nyní chystají komplexní normu, která by měla problémy s výživným řešit. Předložit ji chtějí v dubnu, kdy chce svůj návrh zákonodárcům předat i Mazuchová.