O funkci šéfa KSČM se s Filipem utkají Grospič, Skála a Maštálka

Praha - O funkci předsedy komunistické strany se s jejím nynějším šéfem Vojtěchem Filipem zřejmě utkají středočeský lídr Stanislav Grospič, Josef Skála, který je bez stranických funkcí, a poslanec Evropského parlamentu Jiří Maštálka. ČTK to dnes řekl zdroj blízký vedení KSČM. Podle tohoto zdroje by mohl být Filipovým nejvážnějším soupeřem Grospič.

Sjezd, na kterém budou komunisté volit nové stranické vedení včetně předsedy a místopředsedů, se bude konat letos v květnu v Hradci Králové.

Komunistická strana svolává sjezd každé čtyři roky. Minulý se konal v Českých Budějovicích. O funkci stranického předsedy se tam utkali Miroslav Grebeníček, který funkci obhajoval, a tehdejší místopředseda, nyní poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf. Grebeníček přesvědčivě zvítězil, funkce se ale vzdal uprostřed volebního období pro neshody ve straně.

Sjezd rovněž schvaluje programové dokumenty. Komunistická strana už delší dobu diskutuje o materiálu Socialismus pro 21. století, který by ji měl modernizovat, vyvolává však odpor zejména mezi takzvanými konzervativními komunisty a starými členy strany. Těch je v KSČM drtivá většina. Podle některých zdrojů z KSČM jde o to, zda bude hradecký sjezd „údržbářský“, modernizační či stalinistický.