Sboristky před soudem líčily své zážitky s Kulínským

Hradec Králové - Bývalé sboristky dětského pěveckého sboru Bambini di Praga před Krajským soudem v Hradci Králové dnes opět začaly vypovídat v případu svého bývalého sbormistra Bohumila Kulínského. Zatímco jedna tvrdila, že s Kulínským neměla negativní zkušenost, druhá popsala, jak ji osahával na prsou. Obžaloba Kulínského viní ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru. Soud se bude případem zabývat do 31. ledna, poté bude hlavní líčení odročeno zřejmě na 18. až 22. února, řekl dnes předseda senátu Miloslav Ježek.

Soud má do čtvrtka na programu výslechy údajně poškozených sboristek a dalších svědků, několik bývalých členek Bambini di Praga se již omluvilo ze zdravotních důvodů či kvůli pobytu v zahraničí. Před Krajským soudem v Hradci Králové dnes dopoledne vypovídala například Martina Šimková, kterou podle spisu Kulínský osahával v roce 1986 při zájezdu do Mongolska. Šimková sice potvrdila osahávání při výslechu v přípravném řízení, dnes však vypověděla, že s Kulínským nemá žádnou negativní zkušenost. „Měla jsem bolavá záda a on mi je jenom hladil. Na policii jsem cítila velký tlak a možná jsem použila špatné slovo. Na intimní místa mi Kulínský rozhodně nesahal,“ řekla dnes Šimková.

Její bývalá kolegyně ze sboru Helena Kubelková, ale u soudu uvedla, že ji v roce 1985 Kulínský při zájezdu v Japonsku osahával na prsou. „Byla jsem v šoku, nedokázala jsem na to reagovat,“ řekla bývalá sboristka. Před soudem vypověděla, že Kulínský na zájezdu do Japonska pouštěl členkám sboru také pornografické snímky.

Kulínský, kterému v případě prokázání viny hrozí až 12 let vězení, podle obžaloby souložil se šesti členkami sboru, další osahával na zájezdech či při soustředěních sboru. Bývalý sbormistr obžalobu odmítl, přiznal však, že s některými sboristkami měl milenecký poměr. Hradecký soud začala kauzu Kulínský projednávat vloni v říjnu. Předtím se soud zabýval dvojící nejzávažnějších skutků, v obou případech však Kulínského osvobodil. Odvolací pražský vrchní soud ale oba rozsudky zrušil a posledním verdiktem také nařídil spojit všech 49 skutků do jediného líčení.