Smlouva o pobytu vojsk USA by se neměla týkat jen základny

Praha - Zástupci Spojených států, kteří v Česku vyjednávají o umístění amerického radaru protiraketové obrany, chtějí, aby se smlouva o pobytu vojsk (SOFA) netýkala jen radarové základny v Brdech. Do budoucna by se podle nich měla týkat i případné další přítomnosti amerických vojáků v Česku, píše dnešní Právo s odvoláním na dobře informované zdroje, které si přály zůstat v anonymitě. Američané podle listu také trvají na tom, aby případné delikty jejich vojáků nepodléhaly české jurisdikci.

S českou stranou se údajně američtí vyjednavači nemohou dohodnout rovněž na podílu na hrazení škod, které by mohly vzniknout třetím zemím v souvislosti s provozem radaru. Požadují, aby podle platných předpisů USA hradily 75 procent případných škod a Česko zbytek. Češi ale chtějí stoprocentní plnění Američanů. Podle Práva tak hrozí, že se jednání o uzavření smluv týkajících se umístění radarové základny v Brdech zadrhnou. Čeští vyjednavači z ministerstva obrany a zahraničí prý na tyto požadavky Američanů nechtějí přistoupit.

„Pokud by přistoupili na náš požadavek, znamenalo by to, že by musela příslušná smlouva projít Kongresem, a tam by se mohla zadrhnout,“ řekl Právu jeden ze zdrojů. „Proto tolik usilují o zachování dosavadních pravidel,“ dodal.

Česká strana se nyní podle deníku snaží zahrnout do smlouvy také podmínky, za kterých budou Američané povinni na základnu pustit Čechy, kteří s provozem nebudou mít nic společného. Jako modelový příklad prý úředníci zmiňují pátrání po zločinci, který se v prostoru základny může ukrývat.

Protiraketový systém má chránit USA a Evropu proti případné raketě vystřelené například z Íránu či jiných rizikových zemí. Jednání s Američany nabylo počátkem letošního roku na intenzitě. Česko navštívil šéf agentury Pentagonu pro raketovou obranu generál Henry Obering se zástupci amerických zbrojařských firem. Přijel ale i bývalý náměstek ministra obrany USA Philip Coyle, který účinnost protiraketové obrany zpochybnil. Většina Čechů podle průzkumů není záměru Američanů nakloněna.