Sociální demokracie dnes předloží návrh na zrušení poplatků u lékaře

Praha - Levice chce za každou cenu zrušit poplatky, které pacienti od nového roku platí v českých nemocnicích, ale také v soukromých praxích. Sněmovna se bude jejich návrhem zabývat na sněmovní schůzi, která začíná právě dnes. Poplatky se nezamlouvají ani všem vládním poslancům, jedním z nich je i Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), o kterém se spekuluje, že by mohl opoziční návrh podpořit.

Hovorka však prohlašuje, že chce kompromis: „Opoziční návrh v plném rozsahu nepodpořím, ale souhlasím s tím, aby se pustil do druhého čtení, kde by se jednalo o osvobození dětí, důchodců a chronicky nemocných z placení.“ Hovorka dále dodal, že předloží pozměňovací návrh s těmito výjimkami.

Předseda ČSSD Paroubek ale avizoval, že nebude ustupovat a žádné kompromisy nepřipouští. Poplatky jako takové pokládá sociální demokracie za protiústavní, a proto odmítá další diskuse.

Lidovecký poslanec Hovorka necítí, že by šel proti vládní koalici: „Ve vládním prohlášení se píše, že se zavedou poplatky u lékařů, ale neuvádí se, že je budou platit i děti a senioři. Chronicky nemocní jsou sice osvobozeni od plateb třeba za prohlídky, ale jinak osvobozeni nejsou.“

Zda se v klubu KDU-ČSL nachází další poslanci, kteří by eventuálně mohli podpořit opoziční návrh, není jisté: „Nedokážu to posoudit, budeme o tom jednat teprve až dnes v klubu, je to poměrně čerstvá věc. Navíc si myslím, že existují důležitější věci, které se týkají zdravotnictví, problémů je v tomto resortu celá řada,“ dodává Hovorka.