Politici i politologové se v hodnocení debaty rozcházejí

Praha - Politologové ani politici nedávají jednoznačnou odpověď na to, kdo byl v debatě dvou prezidentských kandidátů lepší. Shodují se, že veřejná diskuze ukázala, jak Klaus i Švejnar umějí reagovat. Tím, že ji organizoval jen jeden senátorský klub, však podle nich nešlo o plnohodnotnou debatu.

Politologové hodnotí Klausovo a Švejnarovo vystoupení jako divadlo s otázkami, které nahrávaly Janu Švejnarovi a příliš se netýkaly prezidentské volby. V názorech na pomyslného vítěze debaty se však jejich názory rozcházejí. „Opanoval ji Václav Klaus, byl dynamičtější, využíval gest,“ myslí si politolog Jan Kubáček. Opačný názor má například Petr Just, podle kterého měl mírně navrch Jan Švejnar, protože se pohyboval v pro sebe přijatelnějším prostředí.

Poslanci sledovali debatu v jednotlivých klubech, přičemž na duel byli zvědaví především komunisté, kteří čekali hlavně na Švejnarovy názory na reformu veřejných financí. „Jan Švejnar slibuje stále víc a jsou to jen slova. A Václav Klaus začíná být kousavý a v některých ohledech nedůvěryhodný,“ okomentoval debatu místopředseda strany Jiří Dolejš.

Mirek Topolánek řekl k duelu jen, že Klaus byl „připravený, usměvavý, věcný“. Jiří Paroubek naopak kladně hodnotil druhého kandidáta: „Profesor Švejnar ukázal svoje encyklopedické znalosti a vynikající debatní schopnosti.“

Manželka Jana Švejnara Katherine odmítla výkon svého muže komentovat. Syn současného prezidenta, Václav Klaus mladší, řekl, že debatu sledovat nebude, protože je to prý připravená akce, kde bude Švejnar dopředu znát otázky a líbezně na ně odpovídat. Proti tomu se ohradila předsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková. „Které otázky budou kladeny, na tom jsme se domlouvali dnes dopoledne, takže to zásadně odmítám,“ řekla doslova.

Znovu v jedné místnosti se oba kandidáti potkají zřejmě až 8. února při prezidentské volbě.