Lékaři jsou s poplatky spokojeni, lidé je vnímají stále negativně

Praha – Koalice soukromých lékařů, sdružující zhruba 15 000 doktorů v soukromém ambulantním sektoru, ohodnotila své zkušenosti s registračními poplatky. S jejich vybíráním nejsou překvapivě žádné problémy, vedou spíše k tomu, že se pacienti o problémy ve zdravotnictví více zajímají. V nastaveném systému koalice žádné zásadní změny navrhovat nechystá, objevují se ale návrhy na zvýšení registračního poplatku v případě, že se pacient nechá ošetřit u jiného než „svého“ lékaře. Podle výzkumů věří pouze pětina lidí, že poplatky přispějí ke zkvalitnění zdravotní péče.

Opatření z první fáze reformy zdravotnictví začala platit od začátku nového roku. Byla zavedena platba za pobyt v nemocnici ve výši 60 korun na pacienta a den, za návštěvu pohotovosti se platí 90, za návštěvu lékaře 30 korun, stejná částka se vybírá za recept.

Lidé poplatky platí, jejich zavedení ale hodnotí negativně


Zavedení reformy vyvolalo poměrně bouřlivou diskusi, oproti očekávání ale lékaři s vybíráním poplatků žádné větší problémy nemají. Přesto lidé jejich zavedení podle výzkumů agentury STEM hodnotí spíše negativně.

Pouze pětina lidí věří, že poplatky přispějí k celkovému zkvalitnění zdravotní péče u nás. Dvě pětiny se domnívají, že zpoplatnění návštěv u lékaře ohrozí dostupnost zdravotní péče. Na druhou stranu zhruba polovina dotázaných si myslí, že reforma omezí plýtvání léky.

Stokoruna pro důchodce

Na politické scéně se proti zavedení poplatků staví sociální demokraté, kteří chtějí usilovat o jejich zrušení.

Lidem se většinou nelíbí, že povinnost placení se vztahuje i na děti a sociálně slabé občany. Koalice soukromých lékařů se domnívá, že je třeba, aby tento problém řešil sociální systém. Lidé v hmotné nouzi jsou od poplatků osvobozeni, pokud si nechají vystavit potvrzení, ostatní by se podle lékařů měli naučit rozhodnout, zda-li mají čerpat peníze ze zdravotního pojištění, nebo ne.

Pokud se důchodce bude cítit docela zdráv a bude mít v ruce sto korun, které dostane ze sociálního systému, musí on sám rozhodnout, jestli půjde k praktikovi, anebo stokorunu použije na něco jiného," vysvětluje na příkladu Jiří Pekárek, mluvčí Koalice soukromých lékařů a také ředitel České stomatologické komory.

Vyšší poplatek za návštěvu „cizího“ lékaře

Do budoucna lékaři navrhují zvýšení poplatku za návštěvu lékaře, který v současné době činí 30 korun. Chtějí, aby pacient zaplatil 90 korun, stejně jako při návštěvě pohotovosti, pokud se nechá vyšetřit u jiného lékaře, než u kterého je registrovaný. „Pokud přijde k jinému praktikovi čistě náhodně, narušuje provoz a péči o ostatní pacienty,“ zdůvodňuje Pekárek.

U lékaře
Zdroj: ČT24