Státní zástupce odložil Čunkovu kauzu se sociálními dávkami

Havířov - Kauza předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, který na konci 90. let pobíral sociální dávky a přitom v bankách ukládal miliony korun, byla odložena. Podle náměstka okresního státního zástupce v Karviné Jiřího Jarnoty se neprokázalo, že Čunek v rozhodném období zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek státní sociální podpory.

Případ odložila policie, která nenašla důkazy potvrzující podezření ze spáchání trestného činu. „Usnesení policejního orgánu o odložení věci jsem po přezkoumání shledal zákonným,“ doplnil žalobce. Dodal, že k případu nyní nebude poskytovat více informací. „Přípravné řízení je neveřejné. Je nutné chránit osobnost, osobní údaje a soukromí všech osob na trestním řízení zúčastněných,“ vysvětlil Jarnot.

Pro šéfku poslaneckého klubu lidovců Michaelu Šojdrovou je verdikt potvrzením toho, že se jejich stranický leader má vrátit do vlády: „Myslím, že to znamená, že odpadla zase další pochybnost, která se kolem našeho předsedy objevila, a potvrzuje to, že Jiří Čunek je disponován k tomu, aby se vrátil do vlády.“ Podle Šojdrové je v zájmu vlády, aby byla kompletní a byl v ní i předseda jedné z koaličních stran, a to co nejdřív. „Je to v tuto chvíli plně na odpovědnosti pana premiéra,“ dodala.

S tím však nesouhlasí hlavně předseda zelených Martin Bursík: „Situace z mého pohledu není zralá na to, aby se Jiří Čunek do vlády vracel.“ Bursík již dříve jednal s Čunkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který nechce být se šéfem lidovců v jedné vládě, detaily jejich vzájemné dohody ale nechtěl ani dnes upřesnit. Každopádně nepředpokládá, že by se složení vlády měnilo do prezidentské volby, tedy do 8. února.

Mirek Topolánek prý stále čeká na to, jak se obě menší strany dohodnou mezi sebou: „Pokládám v trestněprávní oblasti pana Čunka za způsobilého. Dokud se zelení a lidovci nedomluví tak, aby to nedestabilizovalo koalici, tak pořád trvá můj úkol pro obě menší strany, aby se dohodly.“ Paroubek soudí, že Čunek každopádně morálně selhal a do vlády nepatří. Jeho případný návrat by podle předsedy ČSSD znamenal „politickou sebevraždu“ kabinetu.

Nejasnosti kolem pobírání sociálních dávek přímo předcházely Čunkově listopadové demisi na funkci vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. K jeho odchodu z vlády přispěl silný tlak koaličních partnerů i mateřské strany kvůli informacím České televize, že v 90. letech jeho rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun.

Loni v listopadu také jihlavský státní zástupce Arif Salichov znovu zastavil trestní stíhání Čunka, který byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real.