České dráhy vycházejí vstříc handicapovaným cestujícím

Praha - České dráhy rozjely projekt "Bez překážek", který by měl usnadnit vlakovou přepravu lidem se zdravotním postižením, starším lidem a maminkám s malými dětmi. Dráhy zprovoznily internetové stránky, na kterých je možné si bezbariérovou přepravu objednat a dnes ráno představily další z vlaků Regionova, který bude sloužit v příměstské dopravě mezi Roztoky u Prahy a Pražskou Libní.


Soupravy Regionova, které jsou speciálně upraveny pro lidi se zdravotním postižením nebo se sníženou pohyblivostí, jezdí už v každém kraji České republiky a mají zastávky i v malých obcích. Aktuálně je jich na kolejích téměř 50, do dvou let by se, podle Českých drah, měl jejich počet zdvojnásobit.


Speciální vlaky jsou opatřeny sníženými podlahami a speciálními WC pro vozíčkáře. Mají také nápisy v Braillově písmu a speciální zvukový majáček, podle jehož navigace budou moci nevidomí najít vchod do vagónu. Stejný systém mají i některé autobusy MHD nebo vagóny metra.
Přeprava handicapovaných cestujících funguje v systému ČD už dvě desetiletí. V roce 1988 bylo do provozu zařazeno prvních 16 vlaků, které měly i vagóny pro vozíčkáře. Přepravu takovým vlakem si musel cestující objednat týden dopředu.


Dnes jezdí, kromě Regionov, na pravidelných linkách 81 dálkových vlaků se speciálními zdvihacími plošinami pro vozíčkáře a 131 dálkových vlaků, které využívají mobilní plošiny ve stanicích. „České dráhy jsou jediný síťový dopravce, který přepraví vozíčkáře třeba z Potůčků u Karlových Varů až do Opavy, nebo do Havířova,“ upozorňuje na ojedinělý status ČD jejich mluvčí Petr Šťáhlavský.


Součástí projektu „Bez překážek“ jsou internetové stránky , na kterých je možné objednat si odvoz. Případný cestující vyplní online formulář jeden den před plánovaným odjezdem u vlaků, které jsou označeny symbolem vozíčkáře, a cestující vyžaduje asistenci dopravce, a šest dní předem v případech, kdy je požadována přeprava v místech, kde je nutné mimořádně zařadit upravené bezbariérové vozidlo.


V zahraničí existují podobné služby, ale lhůta, ve které se musí zájemce o bezbariérovou přepravu objednat se různí. V Německu a Rakousku vyžadují ohlášení přepravy tři dny dopředu, i když akceptují případné objednání přepravy 24 hodin před cestou. Ve Švýcarsku je doba objednávky kratší. I zde však existuje řada stanic s omezením a delší dobou pro objednání takové přepravy, a to v rozsahu až 24 hodin před cestou.