Lidovci mají výhrady k Julínkově reformě

Praha - Výhrady lidovců k některým částem plánované reformy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) trvají. Celostátní výbor KDU-ČSL dnes proto uložil stranickému předsednictvu, aby na téma zdravotnické reformy neprodleně vyvolal koaliční jednání.

Vedení strany se ztotožnilo s výhradami, které už dříve vyjádřil poslanecký klub KDU-ČSL. Zákonodárci vládní strany nesouhlasí například s transformací zdravotních pojišťoven na akciové společnosti ani s tím, aby byly akciovými společnostmi i univerzitní nemocnice, které chce ministr vytvořit. „Nechceme, aby zdravotní pojišťovny mohly tvořit zisk, který by nebyl použit pro pojištěnce,“ vysvětlil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Sněmovní klub KDU-ČSL se usnesl na tom, že projednávání zákonů, z nichž by tyto změny vyplývaly, je třeba odložit do doby, než se na nich vládní koalice shodne. K dalším chystaným normám neměli výhrady. Lidovci chtěli s Julínkem diskutovat o jeho záměrech na pondělní stranické konferenci, kvůli onemocnění ministra ale museli setkání zrušit.

Koaliční kabinet už dříve schválil plán přípravy několika reformních zákonů. Například v oblasti pojištění připravuje Julínek novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která vymezí, jaká péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, v jaké lhůtě a kde musí být poskytnuta. Novela má legalizovat připlácení na nadstandard. Další zákon o zdravotních pojišťovnách má sjednotit postavení zdravotních pojišťoven. Převod na akciové společnosti má umožnit, aby si začaly v nabídce konkurovat. Na jejich činnost by měl dohlížet nezávislý státní orgán.