Zástupci ÚHKT doručili poslancům petici za zachování ústavu

Praha - Zaměstnanci Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) dnes předali do sněmovny petici za zachování samostatnosti ústavu. Ministerstvo zdravotnictví chce pracoviště sloučit se Všeobecnou fakultní nemocnicí. Zástupci ústavu předání petice spojili s krátkou symbolickou protestní akcí.

Petici za zachování samostatnosti ÚHKT podepsalo dosud 7.328 lidí. Sedm zástupců ústavu ji dnes předalo sociálnědemokratickému poslanci Miroslavu Svobodovi, který jim slíbil pomoc. Zároveň před sněmovnou rozdávali tiskovou zprávu se svými stanovisky a snažili se oslovit i jiné poslance. Úspěch zaznamenali u sociálních demokratů, mluvili s Jiřím Paroubkem, Zdeňkem Škromachem a Bohuslavem Sobotkou. S ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem se kvůli jeho nemoci nesešli.

Představitelé ÚHKT tvrdí, že jim ministerstvo zatím nepředalo jedinou zprávu, která by potvrzovala, že sloučení ÚHKT s Všeobecnou fakultní nemocnicí je výhodnější než samostatná existence obou zdravotnických zařízení. „Chceme soustavně upozornit na to, že se pořád pracuje na sloučení ústavu hematologie s fakultní nemocnicí, nemůžeme se dovolat žádných podkladů, proč se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo ústavy sloučit,“ řekla České televizi sestra Jana Ryšavá. Jediné, co prý ministerstvo zatím dokázalo, bylo odvolání šéfa ústavu Pavla Klenera, který s plánem sloučení nesouhlasil.

Ministerstvo tvrdí, že spojení obou zařízení, která mají stejný léčebný program, bude výhodné především ekonomicky. Tento záměr ale vyvolává od začátku protesty zdravotníků i veřejnosti. Loni v listopadu demonstrovalo před budovou ministerstva kolem 300 lidí.