Protestující taxikáři se přesunuli na parkoviště u nádraží

Praha - Protest části pražských taxikářů u holešovického nádraží trvá už třetím dnem. Řidiči už nestojí ve Vrbenského ulici, ale blokují přímo placené parkoviště, řekl mluvčí Odborového sdružení taxi Praha Zdeněk Ponert. Taxikáři nesouhlasí s tím, že je tam značka zákaz vjezdu s tabulkou, podle které na plochu smějí jen vozidla City taxi.

„Přistoupili jsme k tomu, že jsme začali ignorovat značky,“ uvedl Ponert. Policie podle svého mluvčího Ladislava Bernáška jedná s magistrátem a přestupky zatím dokumentuje. Automobily jsou podle něho většinou odstavené, řidiči u nich nejsou. Záznamy přestupků policie předá magistrátu ke správnímu řízení, řekl mluvčí.


Řidiči vozidel, která parkoviště blokují, podle Ponerta za stání platí. Taxikáři navíc podle mluvčího podávají trestní oznámení na neznámého pachatele. „Dopravní značení není v souladu s dobrými mravy,“ dodal.
Protest taxikářů začal v úterý. Řidiči prý chtějí, aby mohli na parkoviště přijet, zaplatit, nechat nastoupit nebo vystoupit zákazníka, a odjet. U nádraží hodlají být do doby, než bude zákazová značka odstraněna. Stanoviště taxi, které spravuje City taxi, neblokují. Magistrát jim vzkázal, že s nimi vyjednávat nebude.


Protestující taxikáři poukazují na to, na parkoviště je umožněn vjezd vozům, které na City taxi údajně nejsou evidované. Podle Ponerta by měl být název firmy na dveřích pod evidenčním číslem. Na parkoviště však jezdí i vozy s označením firmy na kapotě, ale na dveřích je jméno fyzické osoby, uvedl taxikář, který v minulosti držel hladovku před magistrátem za právo vybírat od zákazníků 99 korun za kilometr jízdy. Vyhláška stanoví maximální cenu 28 korun.